Последната голяма звезда на българския футбол окачи официално бутонките. В емоционално интервю за "Дарик радио" Димитър Бербатов обяви решението си да се оттегли от активната състезателна дейност. Той призна, че новината не е от днес или вчера, но едва сега е назрял моментът да я обяви.

Бербатов използва изявата, за да сподели мнението си по наболялата тема с проблемите в българския футбол и развитието на младите таланти. Особено внимание обаче той отдели на въпроса защо е отказал офертите на Берое и ЦСКА да завърши кариерата си в родината.

"Ако се напъна, мога да играя до 43 в България. Без никакъв проблем", призна Бербатов и продължи: "Колебаех се. Бях близо да взема такова решение, но си премерих риска - да видя плюсове, минуси. Защото знам каква е реалността в нашия футбол. Не е толкова цветуща, не е хубава, не е нещо, на което съм свикнал. Това е проблемът при мен. Аз цял живот съм играл в чужбина и съм свикнал на много други неща на съвсем друго ниво."

Голмайстор номер 1 в историята на националния отбор даде за пример станалото модерно напоследък прилагане на детектор на лъжата от страна на ръководствата на клубовете. Такива публично известни случаи през тази година имаше в Черно море и Ботев.

"Представяш ли си аз да играя тук, идва собственикът и казва: "Днес имаме полиграф. Ще ходим да се тестваме"? Аз какво ще кажа? Ще отида и ще го счупя полиграфа най-вероятно. В моето възпроятие, в моята Вселена, няма такива неща. Ще се стигне до конфликти. Това ме е спирало", разкри Бербатов.

Той обърна внимание и на огромните очаквания, с които натоварваме любимците си.

"Сигурно ще бъде "Вземи топката от нашата врата и я вкарай в другата. Ти си Бербатов, можеш да го направиш". Ходи обяснявай, че не можеш вече, че вече футболът ти е по друг начин, че ти играеш по друг начин и си се променил. Не си вече голмайстор, не искаш да вкарваш, искаш просто да си част от отбора, защото обичаш играта, отборът да е на първо място, не да се изявяваш.

Никой няма да ти обърне внимание, което е тъжно. А ми се играе, това е истината. Но си играя с децата и приятели на малки вратички", завърши темата Бербатов.