ЦСКА още няма треньор и в началото на юни, а след седмица отборът ще започне подготовка. Решението се бави, като развръзката ще дойде в понеделник, когато името на наставника ще бъде обявено.

След много дълъг процес на търсене, преговори и сондажи на поне десетима специалисти, всъщност вариантите остават само два - Красимир Балъков, който още преди седмица даде съгласие, и чужденец - каквото е първото желание на собствениците на ЦСКА. Полякът Мачей Скоржа е последното име, разкрито от колегите от в. "Тема Спорт" като актуален кандидат.

Вариант №1 за ръководството и фенове бе Стойчо Младенов, но той няма как да си тръгне от казахстанския "Кайсар", с който има договор. Поне не в този момент, не и без да се изплати на клуба му обезщетение - горе-долу сумата, която покрива заплатите на треньора до края на контракта. Затова и до конкретни преговори не се е стигало, въпреки че шефовете на българския клуб неведнъж са проверили отблизо ситуацията и възможностите да бъде върнат на "Българска армия" най-успешния "червен" треньор на новия век (2 титли).

Най-сериозното име от чужбина, с което са водени конкретни разговори, е Любиша Тумбакович. Сръбската легенда още държи рекорда по титли като треньор с "Партизан" (шест), но пречките са сходни - в момента е селекционер на Черна гора и има действащ договор. Стигнало се е до преговори дори с шефа на федерацията на страната Деян Савичевич, но нещата опират до плащане на неустойка.

Основната цел е да се подбере човек, който да води отбора с по-дългосрочна визия. Вариантът Христо Янев да продължи да е треньор също е обсъждан, но на този етап не е водещ.

Именно намерението да се намери не треньор на всяка цена веднага, а точният човек в точния момент с поглед по-далеч напред, е причина да се бави изборът. Както и фактът, че цели №1 и №2 са много трудно постижими и дори - невъзможни към момента.

Последните информации са, че треньорът все пак ще е чужденец, като основният въпрос, който си задават хората около клуба е: Заслужаваше ли си дългото чакане на наставник, ако той не бъде добре подбран и се наложи да бъде сменян след 6 месеца?

Случаят с Еди Йорданеску още е пресен, а ЦСКА едва ли иска да изживее още един "нулев" сезон.