Маркъс Рашфорд отново поде кампанията си, която го направи любимец на английската нация по време на пандемията.

През лятото звездата на Манчестър Юнайтед и националния тим предизвика обществена дискусия и принуди правителството да възстанови програмата за осигуряване на милиони пакети с безплатни храни за социално слаби деца.

Днес, когато британските ученици отново са в училище, Рашфорд отново взе думата и подвигна темата, за да обърне внимание, че проблемът не си е отивал.

Заради кампанията си и направеното по нея, Маркъс ще получи Орден на британската империя в края на годината от кралицата.

Той е само на 22 години, но изключителният му ангажимент към каузата трогна целия свят.

Самият Рашфорд е израснал в едно от най-бедните предградия на Манчестър и се е възползвал от програмата за безплатно хранене на деца.

"Нещата се промениха, откакто децата се върнаха в училище след затваряне - каза нападателят на Юнайтед. - Училищата не могат да се справят, а хиляди от учениците са гладни.

Време е да се говори отново по темата и правителството да се намеси."

Рашфорд направи дарение и към организацията Universal Credit, която е част от схема с държавно и частно участие за осигуряване на подобен тип социална помощ.

Според нея, кампанията на футболната звезда е помогнала да бъдат редовно хранени безплатно над 1.5 милиона деца във Великобритания.

"Никое дете не бива да си ляга гладно, а семействата на много места изнемогват - аз го знам от личен опит", каза Рашфорд, който ще играе в следващите мачове от Висшата лига със специално послание на футболните си обувки за каузата.