Звездата на Манчестър Сити Серхио Агуеро стана първият глас на съпротива срещу рестартирането на сезона в Англия.

Аржентинецът говори за опасностите от преждевременно връщане на футболистите на терена, което се подготвя от ръководството на Висшата лига.

На заседание днес клубовете ще обсъдят ситуацията, като разпратената до тях програма гласи, че на 8 или 16 юни трябва да започнат мачовете - във Висшата лига остават 92 до края на сезона.

Това ще значи, че тимовете трябва да тренират на пълни обороти от 15-16 май, срещу което се обяви Агуеро.

Пред аржентинска телевизия, нападателят разкри:

"Повечето от играчите се страхуват. Аз също, въпреки че живея само с приятелката ми, тук няма деца и нямаме контакт с други хора. Единственият, когото мога да заразя, е тя. Но много футболисти са при децата си, някои живеят с родителите си. Казват, че може и да нямаш симптоми, и пак да заразяваш. Това означава, че може да се върнем да тренираме сред хора, които са с вируса."

Нападателят на Брайтън Глен Мъри подкрепи Кун Агуеро.

"Не мисля, че трябва да се бърза с подновяването на тренировките - каза той. - Чета, че ще има линейки край тренировъчните ни игрища, а ние ще носим маски. Какви тренировки ще са това? Няма как да се концентрираме при тази психоза. Ще има контузии, а и това е само един аспект."

В същото време кметът на град Ливърпул Джо Андерсън нарече евентуално решение да се доиграе сезона "рисковано". Неговите аргументи са, че при неизбежното спечелване на титлата от Ливърпул, хората ще излязат по улиците да празнуват, ще се съберат и около стадиона на отбора. И това ще доведе до голям риск от пренасяне на заразата.

Клубът реагира и пусна гневно съобщение, в което обяви, че е обсъдил с кмета всички детайли и е изненадан от реакцията му пред медиите.

Ливърпул води с 25 т. пред Манчестър Сити при 9 оставащи кръга и има нужда от 6 точки, за да е шампион и на теория.

В четвъртък премиерът Борис Джонсън обяви, че Великобритания е "преминала пика" на пандемията.