Чешкият футболист Якуб Янкто, който има 45 мача за родината си и в последните пет години е сред основните национали на страната призна, че е гей.

27-годишният халф, който в момента е играч на гранда Спарта (Прага), използва социалните мрежи, за да съобщи новината.

Той публикува специално видео, в което разкрива сексуалната си ориентация и заявява, че повече не иска да се крие.

"Здравейте, аз съм Якуб Янкто. Като всеки друг имам своите силни и слаби страни, семейство, приятели, работа, която върша по най-добрия начин от години, със сериозност, професионализъм и страст. Както всички останали, и аз искам да живея свободно. Без страхове. Без предразсъдъци. Без насилие. НО с любов. Аз съм гей и не искам повече да се крия", се казва във видеото.

Краткото клипче веднага доби световна популярност, защото към момента само един настоящ професионален футболист в целия свят бе признал, че е гей.

Според много бивши и настоящи играчи, в професионалния футбол има много хора с различна сексуална ориентация, които обаче се притесняват да я обяват заради отношението на своите съотборници, а и на феновете на тима, за който играят.

А Янкто в никакъв случай не е неизвестен играч, особено в Чехия, където в последните години е основен национал.

Той има 45 мача за страната си и бе част от състава за Евро 2020, а освен това записа солидна бройка мачове в Серия "А" и Ла Лига, преди да дойде под наем в Спарта (Прага).

Янкто има общо над 150 мача за Удинезе и Сампдория, като също така е играл и за испанския Хетафе, чиято собственост все още е.