Две от спортните икони на Испания през новия век - тенисистът Рафаел Надал и баскетболистът Пау Гасол, започнаха да набират средства за борба с коронавируса.

Целта на двамата е да обединят всички спортисти в страната, която е втората най-засегната от пандемията в Европа след Италия.

Те призоваха всичките си коелги, независимо от кой спорт, да дарят пари за борбата с вируса, като целта, която двамата си поставиха, е 11 милиона евро.

Очаква се призивът на Надал и Гасол, които са близки приятели, да има сериозен ефект в спортните среди в страната.

В нетипичен за него вид, пуснал брада и изолиран в дома си, Рафа Надал се обърна към всички с видео в профила си в Туитър.

"В последнтие няколко дни, седейки у дома се чудех как мога да помогна. Да бъда полезен в тази ситуация, която е нова и неочаквана за всички.

Аз знам, че испанският народ никога не е предавал сроите спортисти. Ние сме това, което сме, до голяма степен благодарение на подкрепата, която сме получавали винаги и навсякъде.

Сега дойде моментът, атлетите да подкрепят народа на Испания".

След него с видео в Туитър се включи и един от най-добрите европейски баскетболисти за всички времена - Пау Гасол, който сподели:

"Всички страдаме от случващото се. Всички понасяме последствията, някои повече, други по-малко. Искам най-вече да поздравя тези от вас на първа линия, които се грижат за болните и спасяват животи.

Днес, с моят добър приятел Рафа Надал, стартирахме кампания, за да наберем средства за борбата с коронавируса".

Вчера със сериозно дарение се отчете и капитанът на Реал (Мадрид) и испанския национален тим - Серхио Рамос.

Той и съпругата му дариха на болниците в страната 264 571 маски, 1000 предпазни облекла и 15000 теста. Финансовата стойност на всичко това не беше съобщена.

Embed from Getty Images