Ръководството на "Левски", заедно с Величка Асапрухова - съпруга на Гунди, легендите на тима Сашо Костов и Иван Вуцов и фенове на българския гранд организираха пресконференция за предстоящия мач срещу "Бока Хуниорс".

Той е организиран по повод "75 години Гунди" и ще се състои на 19 август от 19.43 часа. Билетът също струва 19,43 лв. - от годината на раждането на Аспарухов.

Снимка: Bulphoto

Двубоят ще е кулминацията на събитията по повод 75-годишнината от рождението на легендарата девятка, които ще продължат през цялото лято.

На пресконференцията легендарният защитник и треньор Иван Вуцов разказа за най-големия си футболен кошмар от преди 52 години, когато на Световното първенство в Англия през 1966 г. си вкарва автогол срещу силния отбор на Португалия.

"Почти не говоря за тази случка. Не съм бил възхитен от действията и поведението си. Става въпрос за мача с Португалия, който загубихме с 0:3. В този мач забих един страхотен гол, но в нашата врата. Беше много красив. Пазил съм се да не говоря за това, не исках да си спомням.

Embed from Getty Images

След Световното пристигнахме на летище "София". Имаше една тераса, на която близките и познатите посрещаха хората.

Когато наближих, вече се чуваха викове и подмятания. По-големият ми син извика: "Татко, защо вкара този автогол?" Казах си: "Започнаха ме."

Какво да ви кажа за тази среща и самото Божие наказние?!Този автогол дойде при 0:0. Еузебио центрира една полувисока топка. Към нея се устреми Торес - един превъзходен играч с глава, който играеше по-добре с глава, отколкото с крака. Опитах се да го изпреваря и си я забих в нашата врата. Да исках да вкарам по този начин, нямаше как да го направя.

Португалия бе много силен отбор. Станаха трети, а четири-пет години след това диктуваха модата в Европа.

Извинявам се, че се отклоних, защото тук сме да кажем за действията, делата и спомените си за Георги Аспарухов.

След като отбелязах този "красив" гол, прибрахме се в едно хотелче в Честър. Бях в несвяст. Не си спомням дали съм бил напълно адекватен, но тежко преживявах този момент.

При мен непрекъснато стоеше моят съквартирант Георги Аспарухов. Казваше ми: Майната му, остави го, трябва да бъдеш човек, който да надживява тези работи." Постоянно ми повтаряше тези неща.

Георги Аспарухов освен брилянтен и голям футболист, беше и голям човек. Той беше човек, който умееше и знаеше как да общува с хората, как да възприема доброто и лошото, как да реагира. Той беше по-малък от мен и Сашо Костов, но повече ни укротяваше и ни държеше в тонус, отколкото ние него", сподели Иван Вуцов.