Английското списание FourFourTwo направи анкета сред читателите си в целия свят за това да определи десетте най-влиятелни бразилски играчи в историята.

Поводът бе мачът Англия - Бразилия на "Уембли" в събота, спечелен от селесао с 1:0. Допитването бе отворено онлайн повече от седмица и над 100 000 привърженици на футбола от цялата планета са гласували.

Резултатите са, че в топ 10 няма нито един играч от настоящия тим, включително Неймар, който е голямата звезда на златистите през последното десетилетие.

И това е лесно обяснимо. Генерацията на Ней остава дотук в статистиките с позорното 1:7 от Германия на полуфинал в домакинския Мондиал преди 10 години, както и с провалите на световните първенство през 2018-а и 2022-ра.

На върха изненада няма - номер едно с огромен брой гласове пред втория е Краля Пеле. Следва Феномена, а има само един играч в историята на футбола, който се гордее с този прякор наравно с името си - Роналдо.

Трети е Радостта на народа - Гаринча. Също човек от поколението, писало първите страници на славната златиста история през 50-те и 60-те години на миналия век.

Нататък в десетката личат гениалният и неподражаем Роналдиньо (4-ти), Ромарио, Ривалдо, които печелиха световната титла с тима на родината.

Седми е Зико - Белия Пеле, който не успя да го направи, но бе ключовата фигура и диригент на вероятно най-симпатичния и глобално обичан тим на селесао от началото на 80-те.

Веднага след него се нарежда и партньорът му в този изумителен състав - Сократес.

Десетката допълват Жаирзиньо - великото крило от Мондиал 1970, както и Кака, който пък е един от бразилските герои на новия век.