Африканската футболна реалност винаги е била бастион на екзотиката, а поредното впечатляващо доказателство дойде от ЮАР.

Там цели 4 клуба бяха изхвърлени завинаги от футболната система в страната заради чудовищни манипулации на резултата и уреждане на мачове.

В трета дивизия на местното първенство за титлата се борят два клуба - Матияси и Шивулани Тайгърс, които решават спора по наистина скандален начин. Тъй като двата тима имат равни точки, всичко трябва да се определи от головата разлика.

Двубоите на претендентите се играят по едно и също време, уж за да има феърплей. И тук започва циркът.

След като чуват, че Матияси води с 22:0 на полувремето, Шивулани се разбират да отстранят няколко играчи на противниковия отбор. Четирима футболисти се оплакват, че са прекалено изморени, за да продължат двубоя и така Шивулани излиза за второто полувреме срещу тим с едва 7 състезатели.

Първият мач завършва 33:1, но това далеч не е достатъчно, защото резултатът в другия е 59:1.

При това - с 41 автогола!

"Когато разследвахме, открихме, че някои от головете на Матияси дори не са били отбелязани в статистиката, защото съдията не е бил в състояние да разтълкува доклада си, обявиха разследващите органи. - Установихме, че съдията просто пише - "играч номер 2 вкара 10 гола, играч номер 5 вкара 20 гола" и т.н. - но имаше 41 автогола, така че как ги е записал?

Тези хора не уважават футбола и ние не можем да позволим това да се случи отново. Най-тъжното е, че има замесени млади играчи, тъй като правилата на състезанието предвиждат, че всеки отбор трябва да пусне поне петима играчи под 21 години. Искаме да възпитаваме младите футболисти да бъдат потенциални национали, а не да се занимават с подобни неща", заяви Винсент Рамфаго, президент на регион Мопани, пред BBC Sport Africa.

Getty Images

Освен клубовете, които са изхвърлени завинаги, длъжностните лица получават условни наказания между пет и осем сезона за ролята си в уреждането на мачовете, а забраните за замесените съдии са за по 10 сезона.

А за победител в надпреварата е обявен завършилият на четвърто място в класирането.

Невероятните резултати не са нещо ново в африканския футбол, като през 2013 г. два нигерийски съперника за промоция получиха 10-годишни забрани, след като записаха победи със 79:0 и 76:0.

И все пак - нищо не може да се сравни с победата от 149:0, записана от мадагаскарския Адема в мач, в който и двата отбора се надпреварват да вкарват в една и съща врата.