Сан Марино вкара гол в официален мач за първи път от 2021 година насам, но както вече сме свикнали да повелява традицията, мъничката държава записа поредната си загуба в квалификациите. Този път с 1:2 от Дания - тим, който е в първите 20 в световната ранглиста на ФИФА и който се озова в доста нетипична ситтуация във вторник вечерта.

Последното попадение на Сан Марино бе от 5 септември 2021. Тогава Никола Нани вкара за 1:4 срещу Полша в мач, загубен с краен резултат 1:7. Снощи пък акаунт в "Туитър", носещ името San_Marino_FA и управляван от фен, си осигури много, много нови последователи заради култовите коментари в реално време и вече доближава кота 100 хиляди.

Нани бе герой на един от туитовете, макар не той да вкара попадението.

"Сан Марино не разполага с армия или военна техника, с изключение на един танк. Този танк е използван като нападател за националния отбор и се казва Никола Нани", гласеше коментарът, събрал близо 14 хиляди харесвания.

Попадението за 1:1 пък бе дело на капитанът Алесандро Голинучи, за когото това бе дебютен гол. Нуждаеше се от 47 мача за да го стори и стана едва петият играч в настоящия състав на страната, реализирал на международно ниво.

Снимка: AP/БТА

В началото на срещата от фен акаунта на Сан Марино смело заявиха, че целта на отбора им е един гол. А футболистите я изпълниха.

Всъщност Сан Марино приключи с 3 корнера, 4 изстрела извън вратата на Каспер Шмайхел, един точен, попаднал в мрежата, както и един блокиран такъв. Абсолютно схдона статистика на изстрелите с тази на България в Албания, но с разликата, че нашите не стигнаха до корнер в Тирана.

Не е хубаво да се сравняваме с отбор, който няма победа в 134 мача, но както е тръгнало...

Волето на Голинучи, попаднало в мрежата на Шмайхел с помощта на рикошет, остава единствено в осемте загуби на националния тим на Сан Марино, който както може да се досетите няма да участва на Евро 2024. Където няма да гледаме и България, разбира се.

Но нека се върнем към хумористичната страна на нещата. Ето и някои от най-забавните моменти в коментара на живо на мача от страна на @SanMarino_FA:

1' - Целта ни тази вечер е гол. Форца Титани!

4' - Само четири минути и вече имаме корнер.

5' - Втори корнер, давайте момчета!

10' - Познайте кой отправи първия изстрел в мача? Сан Марино!

24' - Карлос Данте Роси се разправя с Хьойлунд, който без да иска го удари с лакет. Преди 10 минути. Не се бъзикайте с Роси.

33' - Хьойберг с отчаян далечен изстрел от 30 метра. Определено не знаят как да преодолеят защитата ни. На какво ставаме свидетели?

42' - Беше забавно, но приключи. (1:0 за Дания).

Изравнителното попадение доведе до серия от изригвания, включително "ВКАРАХМЕ И ИЗРАВНИХМЕ СРЕЩУ ШИБАНАТА ДАНИЯ, УБИЙТЕ МЕ, ОБИЧАМ ТЕ, АЛЕСАНДРО. ВКАРАХМЕ ШИБАН ГОЛ, ОЩЕ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ".

69' - Мамка му. 1:2.

90+'- Дания със смяна за бавене на време в продължението. Каква вечер само.

"Те го направиха и направиха толкова повече. Спечелиха сърцата на футболни фенове по целия свят. Не става дума само за победи, а за това да вярваш в себе си и да се бориш за нацията си. Тази вечер тези легенди ни накараха да се гордеем. Ще бъдем там, когато Сан Марино победи", е коментарът, дръпнал интернет завесата на великата вечер.