Маратонът в мексиканската столица Мексико Сити със сигурност отстъпва по класа и популярност на големите бегачески събития от САЩ, като маратоните в Бостън, Ню Йорк и Чикаго, но пък този път доби световна популярност.

Пичината е изключително нелепа и комична, като става въпрос за 11 000 дискалифицирани атлети.

Бройка, която е над 1/3 от 30-те хиляди участника, а още по-нелепа е причината за тяхната дисквалификация.

Става въпрос за умишлено скъсяване на трасето. И тук не говорим за групово скъсяване или объркване на маршрута, а за хиляди състезатели, които в даден етап просто са решили да прибегнат до пряк път.

Всеки организиран маратон по света има контролни точки, покрай които всеки участник трябва да мине, за да се избегне подобно скъсяване на трасето, но след края на състезанието организитарите с изумление установили, че 11 хиляди човека са се добрали до финиша с една или повече липсващи контролни точки.

Става въпрос за използване на градски транспорт, автомобили или пресичане на улици с цел да се изтича по-малко от традиционните 42 километра.

Снимка: Getty images

Още по-нелепото е, че всички тези 11 хиляди човека са абсолютни аматьори и реално нито са подобрили значително времето си, нито са постигнали кой знае какво класиране, просто са си спестили някой друг километър от състезание, за което доброволно са се записали.

Но това не е изключение, като маратонът на Мексико Сити си има подобна слава.

През годините е имало случаи на от 3 до 6 хиляди дисквалифицирани, но този път бройката е наистина впечатляваща.

Снимка: Getty images