Изненадващо или не, Мароко спечели своята група на Мондиала, макар в нея да бяха вторият и третият от последния шампионат на планетата - Хърватия и Белгия.

Разбира се, че преминаването на първата фаза за първи път от 36 години е огромна радост за всички фенове на "атласките лъвове", а този факт изправи нащрек полицията в Брюксел.

Именно в белгийската столица преди дни настана хаос, когато Мароко победи "червените дяволи" с 2:0 и хиляди етнически мароканци излязоха по улиците на града.

Те обаче не празнуваха, а превърнаха столицата на своя футболен опонент в бойно поле. Обърнати и опожарени коли, както и щети за доста пари останаха след шествието на мароканците.

Вчера полицият ав Брюксел знаеше, че Мароко е много близо до продължаване напред в турнира, заради което взе превантивни мерки и изпълни улиците на кварталите, в които живее предимно мароканско население.

Празненства отново имаше, но този път хилядите мароканци по улиците се задоволиха с песни и факли, без кой знае какви ексцесии. Разбира се, имаше единични случаи на хулиганство, няколко ареста, както и един окупиран трамвай, връху който фенове се накатериха.

И докато мароканците огласяха улиците на града с песни, то всеки белгийски фен трябваше да преглътне краят на златното футболно поколение на страната, което след няколко много силни форума, приключи курса си по изключително разочароващ начин.

Снимка: АР/БТА