Скандалите около подготовката на предстоящото Световно първенство по футбол в Катар нямат край.

Проблемите около Катар 2022 започнаха още с кандидатурата и скандалния начин, по който спечели домакинството на най-големия футболен форум - множество обвинения за корупция и злоупотреби.

Със започването на същинската подготовка и строежите на стадионите и новите градове, скандалите не спряха. Множество международни организации съобщаваха за безобразни условия на труд.

За изграждането на необходимата инфраструктура се използват хиляди работници от Индия, Непал, Бангладеш, Филипини и други азитски страни, а доста от тях са третирани като роби.

Освен факта, че условията на труд са нечовешки и работниците нямат почивка в ужасяващите катарски жеги, а някои от тях загубиха живота си, сега се разрази и скандал със заплащането.

Оказа се, че в една от фирмите - "Mercury MENA", която се занимава със строителството на град Луасил, който ще посрещне финала на първенството, се извършват ужасяващи злоупотреби.

Снимка: Twitter

78 работника от Азия не са получавали заплати в продължение на няколко месеца.

Компанията дължи около 2000 долара на всеки от тях, като в момента работниците са буквално без една стотинка и разчитат на помощта и милосърдите на свои колеги, работещи за други компании.

Проблемът е, че според договора, който са подписали, ако напуснат страната или започнат работа за друга фирма, работниците автоматично се отказват от дължимите им суми.

Това "връзва ръцете" на служителите, които не искат да рискуват заработеното с тежък труд до този момент.

След разкиравнето на случая, срещу фирмата започна разследване, а единственият коментар на нейния президент бе, че има забавяне в превода, което изглежда някак несериозно, защото става въпрос за месеци.

Множество международни организации смятат, че около строителството на съоръженията за Катар 2022 има далеч по-големи злоупотреби, но повечето от фирмите са собственост на хора близки до емир Тамим бин Хамад Ал Тхани, което прави разследването срещу тях трудно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos