Най-хубавото на Световните първенства по футбол е, че са през четири години и около тях се запазва очарованието на дългото очакване и нетърпението да ги гледаме.

Е, този път то е още по-голямо. Защото предстои Мондиал, който няма да има нищо общо с досегашните.

Катар 2022 е енигма, нещо "присадено" към футболната планета, отдавна ясно очертала контурите и формите си.

Ако се чудите горе-долу как ще се случи това ноемврийско-декемврийско чудо след четири години (и половина) - ето как.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАТАР ДНЕС И КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО.

Държавата с 2,6 милиона души хора на територията си, от които едва 330 000 са катарци, се готви за най-глобално значимото събитие, което някога е приемала.

Това ще е странно първенство. От средата на ноември до средата на декември 2022 г., което разкъсва брутално европейския футболен календар на клубовете. Вместо лято, в което "светът става футбол", имаме предколеден Мондиал.

И това далеч не е най-стряскащото.

Местата, където след 4 години и половина ще има хиляди фенове и глобално внимание от стотици милиони чифтове очи, в момента са...

Прашни пътища, строителни площадки и плантации с прясно засадени като в нищото дървета.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Facebook

Осемте стадиона, които ще приемат мачове от Катар 2022, са разположени на толкова малко пространство, че най-далечните два са на 144 километра. Нещо като София - Пловдив, да кажем.

За сравнение, дистанцията в Русия между Калининград и Екатеринбург, двата най-отдалечени града с мачове, бе над 3000 километра!

Първенството ще бъде в пет града - Ар-Раян, Ал-Кор, Ал-Вакра, Доха и Лусаил. Е, да - Лусаил още не съществува, но...

Снимка: Facebook

Факт. Градът Лусаил, в който ще е 82-хилядното бижу "Lusail Iconic Stadium" ("Стадионът Икона на Лусаил"), в момента се строи върху едно голо парче пустиня на север от Доха. А там ще са откриването и финалът!

В момента мястото е вероятно най-интензивно работещата строителна площадка в света. Пътища, сгради, стадион, инфраструктура и разкопки. Защото в момента се строи и "Метросистемата на Доха" - което е мрежата под земята, която ще обслужва Световното...

Снимки: Facebook

Снимки: Facebook

Снимки: Facebook

Да, мащабите са странни. Споменатите линии на подземните влакове са с обща дължина от 163 километра и са между стадионите в петте града, както и със станции на ключови места из тях, които туристите е добре да видят.

Перлата на Катар, например - култовият и уникален в световен план залив на Доха.

Общо 85 спирки ще има метрото, което ще направи така, че в 15 ч следобед можеш да си на мач примерно от група А в Ал-Раян, а в 20 ч да си на трибуните за двубой от Група В в Лусаил. Чували ли сте някога за такъв Мондиал?

Снимки: Facebook

Снимки: Facebook

Разбира се, такива динамични строежи, които вкарват подготовката за Световното в Катар в рамки тип "да преизпълним петилетката за две години", не минават без жертви. Буквално.

Дотук загиналите работници, според Международната организация на труда, са близо 500. Условията на работа, изискванията и интензитетът, както и опасностите при такива екстремни като време строежи, са довели до тази цифра.

Снимки: Getty Images

Но след куп световни обвинения, страната-домакин работи и за подобряването на условията.

Един от протестните доклади бе оттеглен, след като комисия отиде и видя на място, че правителството в Катар полага усилия да улесни труда и живота на работниците.

Снимки: New York Times

Снимки: New York Times

Qatar Foundation Stadium

Снимки: New York Times

В страната има около 2 милиона чужденци, като ежедневно стотици хиляди от тях са по обектите за Мондиала. Поправка - не ежедневно. Работата не спира и през нощта.

Силуетът на крайбрежието на Катар се променя всеки ден. Пустинята скоро ще изчезне, градът Лусаил ще се появи - нещо като Лас Вегас, който изниква в пустинята Невада, за да се превърне в мигащо чудо, посещавано всяка година от милиони.

"Тук нямаше нищо, пустош - казва Ясер ал Мула от организационния комитет пред в. "Ню Йорк Таймс". - Само с джипове можеше да се минава. Сега вече има нещо като път, както и отделни елементи от бъдещия град."

Снимки: New York Times

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

10 хиляди дървета са или ще бъдат засадени в и около Лусаил. Като ще е оазис, да е оазис!

Настилките за всеки от стадионите ще е различна, като изцяло е съобразена с архитектурата на арените, с това колко дъжд се очаква в конкретните дни от конкретната година на точно това място (да, такива изследвания се правят!). Изобщо, около всичко това, което се случва за Катар 2022, остава привкус на нещо изкуствено, твърде стерилно и до милиметър изчислено.

Засега готов е само един стадион - "Калифа" в Доха. Четири нови ще има до 2020-а, а още три - до януари 2022-ра.

Катар географски е разположен "на пъпа на света" - достъпен е отвсякъде, казват местните. Да, но дали е точно така?

Снимки: Getty Images

Високите летни температури преместиха Мондиала в зимните месеци, което премахна поне един от проблемите. Градусите ще са около 22-28, съвсем приемливо.

Целият проект, който е част (огромна част) от Националната инфруструктурна програма, струва вероятно около 80 милиарда долара. Само транспортната мрежа и Метрото ще са около 6-милиардна инвестиция.

Стадионите са шедьоври на архитектурата, или поне - това, което виждаме на скиците и дигиталните проектни фотографии, разпространявани от Катар.

Няма съмнение, че те ще са готови навреме за първенството. И остава само един дребен детайл...

ФИФА изисква 125 000 легла като капацитет, за да се поеме потокът фенове на едно Световно първенство. Катар в момента разполага с 30 000. И затова - строят се огромни хотели.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Khalifa International Stadium, Ал-Раян

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Но не само. Круизни кораби в пристанищата на Доха, Лусаил (което се строи също) и Ал-Вакра ще приемат хиляди туристи. Те ще са едно от най-странните явления на Мондиала - десетки, стотици плаващи хотели из Персийския залив, които ще са и от местата, където ще се продава алкохол.

А, да - това почти го забравихме. Мондиал 2022 ще е най-безалкохолният в историята, като бира и други напитки ще се пият в хотелите и на стадионите. Никъде другаде!

Al Bayt Stadium в град Ал-Кор

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Al Bayt Stadium в град Ал-Кор. Тоест, как ще изглежда...

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Забравете за английските фенове, снимани с по една, две или пет бири в ръцете по улиците. Такива гледки в Катар няма да има.

И изобщо - едно странно, смахнато първенство се задава след 4 години и половина.

Защото лудостите около Мондиал 2022 едва започват с факта, че шампионът ще е ясен не посред лято, а 7 дни преди Коледа.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ИЗГЛЕЖДА КАТАР ДНЕС И КАК БИ СЛЕДВАЛО ДА ИЗГЛЕЖДА СЛЕД 4 ГОДИНИ.