Странно или не, през изминалия уикенд видяхме постижение, което бе поставено не от някое от топ 5 първенствата на Еврипа, ами от второто ниво на немския футбол.

Става въпрос за най-посетен футболен шампионат. Постижение, което от няколко години Бундеслигата уверено държи, този уикенд бе отнето от втория ешелон на страната.

В рамките на последния кръг 284 643 зрители официално постегиха мачовете от Втора Бундеслига.

По същото време бройката фенове в първа Бундеслига бе 261 099, като за първи път двете първенства си разменят позициите.

Разбира се, зад всичко това си има обективна причина. Във Втора Бундеслига се играха мачове на стадиони с над 50-хиляден капацитет, като огромният "Олимпиащадион", където домакинства Херта (Берлин). Домакин бе Шалке, Нюрнберг, Хановер и Карлсруе.

В Бундеслигата пък Байерн и Борусия (Дортмунд) бяха гости, а това доведе до историческото събитие.

Естествено, че що се отнася до средната посещаемост в рамките на сезона, Бундеслигата отново е №1 в цяла Европа по средна посещаемост.

Средната посещаемост за изминалите 22 кръга е 39 126 зрители. За сравнение във Висшата лига тази цифра е 38 353.

Доста по-назад са останалите топ първенства. Италианската Серия "А" има средна посещаемост от 30 578 души, в Испания тя е 29 205. Още по-назад е в това отношение френската Лига 1, където средната посещаемост е 26 528 души, като на дъното е Монако със срено по 7120 фена на мача.