Вчера в съда в Честър започна делото срещу световния шампион и футболист на английския първенец Манчестът Сити - Бенжамен Менди.

Той е обвинен в осем изнасилявания, една атака със сексуално посегателство и един опит за изнасилване. Всичко това от седем различни жени, като всяко от въпросните действия се е развило в дома на френския бранител.

Менди не е играл футбол от година, като в този период прекара 134 дни в ареста и останалото време под домашен арест, а вчера при началото на делото срещу него, той пледира невинен.

Процесът обаче ще бъде дълъг и сложен, като английските медии предвиждат той да бъде решен след поне пет седмици, а може би и повече.

Ако Менди бъде признат по всички обвинения, той може да прекара в британски затвор остатъка от живота си, но спасителни за него могат да се окажат петима съотборници. Общо взето никой не предвижда вариант, при който футболистът ще избегне затвора, но присъдата му може да бъде сериозно облекчена след показанията на неговите колеги.

Рияд Марез, Джак Грийлиш, Кайл Уокър, Рахим Стърлинг и Джон Стоунс ще бъдат призовани за показания в съда, а техните думи могат да имат огромно влияние върху хода на делото.

Все още не е ясно защо именно тези петима играчи са повикани, но медиите на Острова казват, че те могат да представят оневиняващи Менди факти по някои от обвиненията.

Ако това се случи, то присъдата на световния шампион с Франция от 2018-а ще бъде значително по-лека, от порядъка на между 5 и 20 години.