В сряда, 10 август, един от футболистите на Манчестър Сити ще се изправи пред съда в Честър, Великобритания. Той е френски национален бранител, казва се Бенжамен Менди и ви е простено, ако сте забравили, че играе за "петлите" и шампионите на Висшата лига.

Това е, защото не го е правил от повече от година. През август 2021 г. Менди бе арестуван в дома му край Манчестър, а дни по-късно - обвинен в осем изнасилвания.

От януари е пуснат под гаранция със строга ограничителна заповед, която го остави само в периметъра на къщата, която обитава. Клубът напълно го заличи от социалните медии, от сайта си, от всякакви медийни изяви. Менди от година не съществува за Сити, въпреки че контрактът му продължава да е в сила. Такъв човек няма, ако следите онлайн този клуб. Той е някакъв призрак от миналото, поне във видеата със стари мачове се разбира, че наистина е съществувал някъде там, на левия фланг на отбраната.

Той пропусна поредния шампионски сезон, а няма да играе и в Катар за Франция в края на годината на Мондиала. Но това далеч не са най-големите му проблеми.

27-годишният играч е обвинен в осем изнасилвания, една атака със сексуално посегателство и един опит за изнасилване, като жертви са седем различни жени. Всички събития, за които съдът ще решава от утре, са се разиграли именно в дома на футболиста, където той е абсолютно сам. 

Последните кадри на този играч от футболен мач и по екип, датират от 15 август миналата година, когато бе на терена при загубата на Сити от Тотнъм с 0:1 в първия кръг на Висшата лига. Сега, година без 5 дни по-късно, за футбол вече никой не говори. С кариерата му е свършено, това е ясно. Начинът, по който играта тотално го зачеркна и забрави, е показателен.

Менди отрича всички обвинения, с изключение на последното - опит за изнасилване, което се появи в папката на обвинителния акт през юни тази година. За него той се признава за виновен.

Всички седем жени, подали жалби и свидетелствали срещу футболиста, имат гарантирана анонимност до края на живота им, както е по британските закони.

Менди не е единственият обвиняем - другото име е това на Луис Саа Матюр, който е с френски корени и се предполага, че е близък приятел на играча. Няма нищо общо с играча от близкото минало Луис Саа, който носеше екипите на Манчестър Юнайтед, Евертън и френския национален отбор.

През ноември 2020-а започна разследването след преглед на всички свидетелски показания и жалби. През това време Бенжамен бе в затвора - 134 дни, чак до януари, когато го пуснаха под гаранция. Имаше сериозни протести в Англия за освобождаването му, тъй като случаят по това време още бе популярен в медиите. От края на януари до днес, никой почти не се сещаше да го спомене.

Очаква се делото да е дълго, а в максималните възможни срокове то може да се проточи до 15 седмици. Присъдата би могла да стигне до над 15 години затвор.