Дни преди "горещото" гостуване на Левски в Скопие за мач от евотурнирите срещу местния Шкупи, именно футболна новина внесе поредната доза напрежение по оста Северна Македония - България.

Причината е намерението на българската "Фондация Македония", която възнамерява да закиупи или основен футболен клуб, който да играе в северномакедонският шампионат, пише "Труд".

Въпросната фондация е създадена от българи и има за цел сближаването на отношенията на двата народа, като според нейния представител Виктор Стоянов, един от инструментите за това сближаване е именно спортът.

Вариантите за подобен клуб са два, а единият бе определен от медиите в Скопие като "чиста провокация", защото включва закъсалият местен гранд Вардар.

Най-успешният и популярен северномакедонски клуб е в огромна финансова криза и дори прекара миналия сезон във второто ниво на местния футбол, а от "Фондация Македония" са готови с план за неговото стабилизиране, което обаче ще изисква и повече средства.

По-реалистичният вариант е закупуването на клуб от втора или трета лига в Северна Македония, където инвестицията ще бъде далеч по-малко, а идеята ще е този клуб да представлява българите на територията на страната. Дори има план във въпросния клуб да се обиграват млади български играчи, пратени под наем от нашите клубове.

Подобни примери има доста, но свързани с албански отбори. Именно срещу такъв ще играе Левски в четвъртък. Това е Шкупи, който представлява албанския квартал "Чаир" в столицата и феновете му са от изцяло алабнски етнос.

Идеята обаче да има български клуб бе приета доста противоречиво от местните медии, като осъществяването на този план към момента изглежда доста трудно.

"Това не е нова идея. Не и само наша идея. Назад във времето имаше и някои публични фигури от България, които искаха да купят македонски клуб, дори самия Вардар, но, за съжаление, в Северна Македония има определени кръгове от хора, които имат инструментите в ръцете, за да спират, каквато и да била форма на сближаване на българи и македонци и на българско влияние в страната.

Така е с българския бизнес в Северна Македония, така е и с футболния бизнес, защото футболът, освен спорт, е култура, форма на обществено влияние, но е и бизнес. Като че ли някои кръгове в тяхното общество, които имат възможността да влияят, както казах, предпочитат някои сфери на бизнес и култура да западат, но да няма българско участие, така че аз очаквам сега и нашата инициатива да има различни спънки - административни и други, които да ни спрат да вземем футболен клуб в Северна Македония.

Но пак казвам - и да не е Вардар, ние със сигурност до месец, месец и половина ще придобием клуб в страната, който ще си бъде подчертано български като културно влияние и като послание, което отправя към обществото в страната", каза Виктор Стоянов пред "Труд".