Стадион "974" в Катар бе само един от детайлите, които направиха този Мондиал толкова уникален и неповторим, за добро или лошо.

Става въпрос за така нашумелият стадион, изграден от контейнери за пренос на товар, който макар и най-малък по размери, определено стана най-известният стадион в Катар.

Снощният мач между Бразилия и Южна Корея, който Селесао спечел ис 4:1, бе и "лебедовата песен" на стадиона, който в близките седмици ще бъде разглобен и ще изчезне от лицето на земята.

Арената, която бе изградена в индустриалната зона на Доха и отриваше страхотна панорамна гледа към небостъргачите на столицата, изпълни своя временен дълг и ще продължи да върви по начертаната си съдба - да ичезне.

Ексцентричната идея, която може да стане тенденция в следващите години възникна от факта, че след Мондиала Катар действително няма да има какво да прави с огромните си съоръжения, които повярвайте ще стоят пусти и празни.

Примерите са много, при това не само във футбола. Но например вижте Русия, където големите модерни стадиони в градове като Саранск, Нижни Новгород, Калининград, Сочи и Волгоград, опустяха след Мондиала и едва събират няколко хиляди души за мачовете на скромните местни клубни отбори.

Подобно нещо се случи и с някои от по-периферните стадиони в Бразилия, празни са и повечето стадиони в ЮАР, които посрещната Мондиала през 2010-а.

Катар реши проблеми си с поне една от арените, която просто ще спре да съществува.

Снимка: Getty Images

Стадион "974" бе уникален с това, че контрукцията му е изградена от 974 контейнера, а цифрата никак не е случайна, защото това е телефонният код на Катар.

С капацитет от точно 44 089 седящи места, стадион "974" е най-малкият на Мондиала, като прие 7 двубоя.

Това бяха все страхотни сблъсъци като Мексико - Полша, Португалия - Гана, Франция - Дания, Бразилия - Швейцария, Полша - Аржентина, Сърбия - Швейцария и вчерашният Бразилия - Южна Корея.

Условието бе всички тези мачове да са от вечерната програма, защото "974" не е снабден с климатична система като останалите стадиони заради контрукцията си.

"Роден, за да бъде разрушен". Това написаха катарските организатори за съоръжението още преди Мондиала, а неговото същинско разглабяне ще започне в седмиците след финала.

Парче по парче "974" ще изчезне напълно, а огромна част от компонентите ще бъдат дарени на страни, в които се нуждаят от тях.

Това включва контейнерите, седалки, дори и козриките над четирите сектора, които също вече са обещани в Африка.

Символично стадионът с контейнерите се намира точно на доковете край Доха, а съвсем скоро той ще бъде натоварен по корабите на части. "974" обаче ще остане един от най-уникалните стадиони и на този етап единствен по рода си, на който се е играл Мондиал.

Снимка: Getty images