Суеверията, традициите и статистиките са неизменна част от футбола, макар все фен сам да избира дали да им се доверява и да вярва в тях.

Естествено, че всяка тенденция рано или късно бива нарушавана, а тази вечер ще разберем дали една съдийска традиция ще продължи да се случва на Европейските първенства.

Става въпрос за традицията от последните 20 години родината на съдията от финала неизменно да участва в мача за титлата на следващото Европейско.

Традицията започва с финала преди 20 години в Лисабон, когато Гърция осъществява една от най-големите футболни сензации и побеждава домакина Португалия, за да стъпи на европейския трон.

Тогава мачът е ръководен от топ немския рефер Маркус Мерк, а четири години по-късно неговата родина играе финал на Евро 2008.

В онзи финал Германия губи с 0:1 от Испания във Виена, като срещата на "Ернст Хапел Щадион" е ръководена от италианския рефер Роберто Розети. 

Така традицията продължава и след четири години в Киев, Италия е на финала на Евро 2012.

В онзи финал Скуадрата губи по категоричен начин - с разгромното 0:4 от Испания, а най-неравностойния финал в историята на първенствата на Стария континент е ръководен от португалеца Педро Проенша.

И традицията продължава. Четири години по-късно никой не слага португалския тим в сметките за нещо голямо. Кристиано Роналдо и компания преодоляват с огромен късмет група с Унгария, Австрия и Исландия, записвайки едва три точки, но в крайна сметка успяват да се добрет до финала.

Там португалците са напълно надиграни, но с гол в продълженията побеждават домакина Франция с 1:0, а този мач е ръководен от англичанина Марк Клатенбърг.

И без изненади на Евро 2020, в собствения си дом "Уембли" част от финала за първи път в историята на Европейските първенства е ... Англия.

Англичаните губят финала от Италия с дузпи, а рефер на въпросният мач е ... Бьорн Кайперс. Той е нидерландец, а днес неговата родина излиза в полуфинален сблъсък, който може да продължи тази странна традиция от последните 20 години.

Ако сте нидерландски фен, вярващ на подобни тенденции във футбола, то нивата на оптимизъм преди двубоя срещу Англия трябва да са сериозни.

Снимка: Getty images