Нова топка ще бъде използвана за полуфиналите и финала на Европейското по футбол.

В оставащите 3 двубоя основната промяна ще е, че преобладаващият бял цвят вече ще бъде сребрист.

От компанията производител Adidas обясняват, че сребристият цвят е специално разработен и тестван със спортисти, за да се гарантира, че се откроява на терена, без да отразява светлината обратно от повърхността.

За първи път в историята на европейски финали топката, използвана на полуфиналите и финала, ще включва технологията Connected Ball, която предоставя прецизни данни на длъжностните лица в реално време. Данните за позицията на играча и изкуственият интелект допринасят за полуавтоматизираната технология на УЕФА за засади.

Технологията също така предлага точно измерване на данните по време на игра, включително скоростта на топката, въртенето и разстоянието, което топката е изминала, преди да удари мрежата. Дизайнът на топката е вдъхновен от националните цветове на Германия (страната домакин) и сребърния трофей, за които се състезават последните четири отбора.

Новата топка дори може да бъде закупена за 150 паунда.

До края на Евро 2024 остават 3 мача - във вторник (9 юли) Испания и Франция ще се срещнат в Мюнхен, а на 10 юли един срещу друг излизат Англия и Нидерландия.