Европейското първенство по футбол събира голяма част от най-добрите футболисти на планетата, а сред тях винаги има забележителни младежи, които използват шанса си на подобен голям форум, за да изградят звездния си образ.

Редица играчи са изгряли именно на Европейски и Световни първенства, а по традиция и Евро 2024 има куп младежи, които дебнат своя шанс и заслужават да им се обърне внимание.

Евро 2024 също така ще си има своята "детска градина" - банда талантливи играчи, които още на тийнейджърска възраст ще са част от състава на родината си, а някои от тях може дори да запишат името си в книгата с рекорди.

Сред водещите имена в тези рекорди откриваме и нашия Валери Божинов, който направи международния си дебют именно за Европейското първенство преди 20 години.

Все още на 18 и един от големите таланти на световния футбол, Божинов бе апетитна хапка дори за италианския национален тим. Имаше информации, че италианцитеще опитат да го убедят да играе за страната, в която вече няколко години се подвизаваше на клубно ниво, което наложи светкавични действия от наша страна.

Макар и без повиквателна нито за мъжкия отбор, нито за която и да е младежка или юношеска гарнитура, Божинов попадна в списъка за Евро 2004, а на полувремето на мача именно срещу Италия заменя Зоран Янкович.

Така Божинов дебютира за България, дебютира на голям форум и по този начин вече завинаги се обвързва с родния национален тим.

Снимка: Getty images

По време на онзи мач срещу италианците, Божинов е на 18 години, 4 месеца и 7 дни.

Това го прави вторият най-млад играч в историята на европейските първенства. Рекордьор е Енцо Скифо, който на Евро 1984 играе за Белгия срещу Югославия на възраст, с две седмици по-малка от тази на Божинов.

Техните постижения бяха задминати през 2012-а от нидерландецът Джетро Вилемс, който стартира първия мач на своята родина на левия бек, когато бе на 18 години и 71 дни.

Едва на последното Европейско, провело се през 2021-а, видяхме и първите играчи, ненавършили пълнолетие, които да бъдат част от континенталния шампионат на Европа.

Джуд Белингам, който днес е водеща фигуриа в световния футбол и играчът, на който цяла Англия разчита да ги изведе до титлата, направи дебюта си в мача от груповата фаза срещу Хърватия.

Тогава Белингам се появи в 82-ата минута и седмица преди 18-ия си рожден ден, се превърна в първия непълнолетен футболист, играл на Европейско първенство.

Рекордът на Белингам остана актуален само шест дни, защото в 55-ата минута на мача между Испания и Полша, в игра за поляците се появи Каспер Козловски.

По онова време суперталант на Погон Шчечин, който записа минути на Европейско първенство на 17 години и 246 дни.

След онзи рекорд с дебюта си нещата не се развиха точно по предвидения план за Козловски, който към днешна дата играе за младежкия национален тим и не е играл за "А" отбора на Полша от три години. И все пак, към днешна дата рекордът на Европейски първенства е негово притежание.

Снимка: Getty images

Всичко това обаче може да се промени още в събота, във втория ден на Евро 2024, когато на терена в Берлин може да видим най-младия футболист в историята на европейските финали.

Става въпрос за Ламин Ямал, суперталантът на Барселона и Испания, който ще бъде на 16 години, 11 месеца и 2 дни, когато Ла Рога се изправи срещу Хърватия в мач от група "В" на турнира.

Независимо дали срещу Хърватия или в друг момент до края на турнира, ако Ямал се появи в игра, то той ще постави рекорд за най-млад играч в историята на Европейските първенства.

Нито един друг играч не застрашава рекорда на Козловски, а освен Ямал, постижението на Валери Божинов може да подобри още и френският национал Уарен Заир-Емери, който при дебют в груповата фаза, ще стори това на няколко седмици по-малка възраст от самия Божинов.

А ето и още някои интересни рекорди на младежите:

Най-млад голмайстор - това е Йохан Вонлантен от Швейцария, който поставя своя рекорд на Евро 2004.

Любопитен факт е, че Уейн Рууни вкарва два гола в груповата фаза срещу Швейцария и се превръща в най-младия голмасйтор в историята на еврофинали, но четири дни по-късно Вонлантен го свали от трона с попадение срещу Франция.

Тогава роденият в колумбия швейцарски национал бе на 18 години и 141 дни.

Най-младият вратар на Европейско първенство пък се казва Йосе Анхел Ирибар, който на 21 години и 108 дни, застава на вратата на Испания.

Това се случва през вече доста далечната 1964-а, когато Ирибар пази на полуфинала срещу Унгария, а след това е на вратата на испанците и в самия финал, който те печелят с 2:1 срещу СССР.

А що се отнася до самия финален мач, то през 2016-а Ренато Санчес от Португалия взе участие в мача за титлата срещу Франция на 18 години и 328 дни, което е рекорд.

Снимка: Getty images