Колоездачката Тифани Томас, която е родена като мъж, но се състезава срещу жени, продължава да предизвиква скандали в колоезденето отвъд океана.

Томас няма операция за смяна на пола, но след хормонална терапия има занижени нива на тестостерона, които й позволяват да се състезава срещу жени, според действащите разпоредби.

Така транс колоездачката, която е на 46 години и преди 2018-а не е имала нито едно състезание на професионално ниво, продължава да мачка конкуренцията.

Томас печели състезание след състезание, а липсата на предишен опит и огромната възрастова разлика с останалите конкуренти не са никакъв проблем за нея.

За съперничките на Томас обаче е голям проблем, че на практика те се състезават срещу мъж, макар и с понижени нива на тестостерона и определящ се за транссексуален.

Снимка: Twitter

Това вече накара някои от момичетата в спорта да се откажат, не намирайки смисъл да продължлават, а доста клубове вече се обърнаха към Олимпийския комитет на САЩ в търсене на помощ.

Случаят до болка напомня този с трансджендър плувеца Лиа Томас, който не бе и сред най-добрите 400 в ранглистата на мъжкото плуване, но предприе нужните действия за понижаване на тестостерона и започна да печели състезание след състезание при жените.

Томас дори спечели щатското първенство на Флорида, но губернаторът Рон Десантис отказа да й връчи награда и обяви резултатите за нелегитимни.

Случаят с Лиа Томас накара плувната федерация на САЩ да забрани на транссексуалните да се състезават срещу жени, а сега е ред да видим как ще постъпи и федерацията по колоездене.