Отборът по бейзбол ЛА Доджърс уволни японския си служител Ипей Мизухара, след като се оказа, че той е "ужилил" сериозно звездата на тима, а и на Мейджър лигата, Шохей Охтани.

Бейзболистът е сензация след влизането си в елитната лига от ЛА Ейнджълс този сезон. Японецът играе феноменално и е вероятно най-популярният спортист на Лос Анджелис след ЛеБрон Джеймс в момента.

Но се оказва, че има проблеми от съвсем друго естество. 

Мизухара е негов преводач и "личен асистент", назначен на длъжност и в Доджърс. Той е дясната ръка и най-близък човек на бейзболната звезда от момента, в който той започна кариерата си в Калифорния през 2018-а (двамата са на основната снимка и долу).

Мизухара ще бъде обект на федерално разследване. Негов дълг от 4.5 милиона долара към нелегален букмейкър в щата е бил покрит с пари, изтеглени от сметките на бейзболиста.

Снимка: Getty Images

Самият Охтани няма нищо общо и е бил измамен, твърдят властите в Калифорния.

Той е оказал пълно съдействие на разследването дотук и в момента, в който е станало ясно, че парите са преведени за покриване на дълг на преводача, Доджърс го уволни с незабавен ефект. Годишната му заплата по този контракт бе близо 500 000 долара.

"Шохей Охтани е станал жертва на кражба в особено големи размери - казва се в съобщение на клуба. - Това е криминално деяние и става дума за много сериозна сума. Оттук нататък властите ще си свършат работа с тяхното разследване."

Самият Мизухара е признал при разпита си, че Охтани няма никакъв интерес към залози и никога не е правил такива.

Според разкритие на ESPN, букмейкърът се казва Матю Боуйър, добре известен на властите, а той е общувал директно с преводача на звездата, когато е изискал сумата да му бъде преведена.