Футболистите на Англия ще коленичат преди първия съдийски сигнал на мача си срещу Иран от втория ден на Мондиала.

Това потвърди националният селекционер Гарет Саутгейт, който сподели пред медиите, че отборът няма да спира своята борба с расизма и няма да променя принципите си, макар да се намира в доста консервативно в това отношение страна като Катар.

Саутгейт заяви, че този казус е бил обсъден с играчите, които сами са взели решение да коленичат - нещо, което се превърна в масова практика на Острова в последните две години.

Англия се превърна и в първия национален тим, който въведе тази практика като част от инициатива "Black Lives Matter" в борбата с расизма и повечето съперници на "Трите лъва" я спазваха, с изключения на национални тимове като Полша, Чехия и Унгария.

От няколко дни определи медии на Острова се опитват да изместят фокуса от мача срещу Иран върху политическия аспект, на фона на нестихващите протести на иранските граждани срещу режима в страната.

Относо колениченето Гарет Саутгейт сподели:

"Това са нашите принципи и ние стоим зад тях като отбор. Правим това от доста дълго време и ще продължим и тук в Катар.

Вярваме, че това е най-силното послание, което ще отправим към младите хора".

От английската Футболна асоциация обявиха, че все още не са получили отговор от ФИФА дали може да използват специалните си капитански ленти, които се различават от тези, одобрени от световната централа.

Все още не е ясно с каква лента ще излезе Харик Кейн в утрешния мач, но индикациите са, че от английскат ФА са готови да платят глоба, но да излязат с лентата, която сами искат.