Англия, Уелс и част от останалите европейски нации окончателно се отказаха да носят специалните капитански ленти под надслов "One Love", изразяващи подкрепа към ЛГБТ общността.

Причината е, че това автоматично ще носи жълт картон на техните капитани. Решение, което ФИФА обяви пред отборите.

Футболната централа има ясни правила, свързани с екипировката на подобни форуми, която касае всеки детайл, включитлено и капитанските ленти. Не може всеки тим да излиза с лента по свое усмотрение, без тя да е предварително одобрена.

Така всеки капитан с различна от одобрените лента бе заплашен от получаване на жълт картон. Именно това е причината страните да се откажат от инициативата си. Предварително се смяташе, че санкцията ще е глоба, която нациите бяха готови да плащат, но това с картоните променя нещата.

Не е ясно колко национални тима щяха да излязат с "OneLove" ленти. Със сигурност Англия,  Нидерладния и Уелс бяха сред тях, а двата тима започват участието си на Мондиала още днес. Освен тях подобно желание имаше и от Германия, Дания и Франция.

Още през септември група европейски нации е отправила запитване за лентите до ФИФА, но така и не е получила отговор.

По случа Английската Футболна Асоциация написа:

"Разочаровани сме от действията на ФИФА, които според нас за безпрецедентни.

Ясно ни бе заявено, че капитаните подлежат на санкции на терена, тоест жълт картон, ако не спазват приетите правила за екипировката.

Ние бяхме готови да плащаме глоби, които е нормално да получим за такова нарушение, но няма как да поставим свой играч в ситуацията да бъде санкциониран, при това капитанът".