16-годишният българин Георги Димитров постигна победа в британската версия на Формула 4.

Младежът триумфира на пистата Снетертън във втората надпревара за уикенда, в която пилотите се нареждат в обратен ред спрямо резултатите си от първото състезание, в което бе 16-и.

Димитров се състезава за Richardson Racing от тази година и дебютира в този клас. Той е предназначен за млади пилоти, които могат да покажат качествата си и да се изкачат по пирамидата на автомобилния спорт.

Българинът стартира трети зад пилотите Томайс Айкин и Давид Моралес, но успя да ги задмине в хода на надпреварата и да се поздрави като победител. На финала преднината му бе от 5 секунди.

В третото състезание Димитров също се представи много силно, като стартира от 17-ата позиция и завърши 10-и, заради което също взе точки за генералното класиране.

Снимка: Facebook

"Страхотен първи уикенд за мен в Снетертън. Хубаво е отново да се състезавам, а още по-специално е, че спечелих състезание. Имам още много да уча до следващия кръг в Брандс Хач", написа Георги в профила си след състезанието.

В момента Димитров е на 11-а позиция в генералното класиране от общо 18 пилоти, тъй като му се наложи да пропусне първия състезателен уикенд в началото на май. Предстоят му надпреварите в Брандс Хач на 26 и 27 юни. Сезонът се простира в още осем състезателни уикенда и приключва в края на октомври.

Започва да се занимава с автомобилизъм още от 7-годишен. Преди Формула 4 Георги се състезаваше в Ginetta Junior Championship, където впечатли при първите си състезания с автомобили. Там също се подвизаваше за Richardson Racing и спечели четири от състезанията и завърши четвърти в генералното класиране при общо 20 титулярни пилоти.

"Усещането да си във Формула 4 е невероятно за мен, трудно да се опише с думи и определено доста по-различно от това да караш Ginetta Junior, сподели българският пилот след края на тестовете преди началото на сезона.

Тези му успехи бяха предшествани от каране в британските картинг серии, където талантът му бе забелязан. Изкачването му по стълбичката става бързо и успехите също се нижат един след друг.