Аутопсията на загиналия автомобилен състезател Георги Георгиев не е доказала дали преди удара му в бетонна стена му е прилошало, получил е инфаркт или просто е загубил контрол над автомобила без здравословен проблем.

Това заяви пред БНТ патоанатомът д-р Яни Златин, който е извършил аутопсията. Той уточнява, че каската е запазила главата на пилота, но по тялото му има множество счупвания и увреждания на органите.

Предварителните сведения сочат, че Георгиев няма сърдечно-съдови заболявания.

Вътрешна проверка ще покаже дали са спазени всички изисквания, свързани със сигурността, както и цялостната организация на състезанието в Благоевград.

Ръководството на федерацията назначи специална комисия с председател Калоян Станчев (главен секретар на АФБ), която да провери спазени ли са процедурите за

сигурността преди и по време на състезанието, както и всички други изисквания за провеждане му.

Работата на комисията ще включва документална проверка, оглед на мястото на инцидента, събиране на информация от присъстващите служебни лица от АФБ и

пилоти на мястото на състезанието. Комисията вече е изискала всички документи от организатора, както и от състезателния клуб, към който е лицензиран загиналия пилот -Грийн Фокс Моторспорт.

Очаква се комисията да излезе със становище до 45 дни. Сигурността при провеждането на автомобилните състезания е от първостепенно значение за АФБ.

Организаторът на Планинско изкачване Благоевград провежда състезания от над 15 години, но при констатирани пропуски, ще бъдат приложени най-строгите

наказания към виновните лица.