Десетки пилоти, както и представители на клубове от страната, протестираха пред сградата на Министерски съвет в София срещу отнетия лизенз на Българската федерация по автомобилен спорт. Решението бе взето на 19 април, като друго дружество - Автомобилна федерация на България (АФБ), зае мястото на федерацията, и има правата да администрира състезания у нас.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА>>>

Официалната аргументация тогава бе, че Съюзът на българските автомобилисти (СБА) е оттеглил предоставените права на БФАС за организиране и провеждане на национални и международни първенства, както и да определя състава на националните отбори. И така, съгласно Международния спортен кодекс на (FIA), българските състезатели нямат право и да участват в международни състезания от името на БФАС.

Но преди днешния протест дългогодишният състезател Димитър Илиев, който е един от тримата българи, печелили най-престижното автомобилно състезание в страната - "Рали България", призова от личния си профил във Фейсбук:

"Протестираме автомобилните състезатели. Много хора си мислят, че ние просто караме коли и това не е спорт, че сме там да търкаме гуми и да вдигаме прах. Сега е моментът да заявя, че ние сме спортисти, нашият спорт се играе с най-сложния уред, и често рискуваме живота си!

Наскоро правото да спортуваме ни бе откраднато, чрез ловките и добре изпитани схеми на ДС. Ще кажете, че тази структура вече не съществува... До скоро и аз си мислех така, но уви, оказа се вярна поговорката за бившите ченгета!

Моята кариера приключи през 2013-та година и принципно нямам причина да се бунтувам, но моралът ми не позволява да стоя и да гледам сеир, как се унищожава история, настояще и бъдеще! Отивам на протест заради младите и бъдещите състезатели! Ако искате да спортувате в равни и демократични условия елате и Вие!"

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА>>>