Кале Рованпера с “Тойота” е най-младият пилот, печелил кръг от Световния рали шампионат (WRC). Финландецът триумфира в седмия кръг от сезона - рали Естония и така записа името си в историята, след като ликува в ралито на едва 20-годишна възраст.

Времето му бе 2:51:29.1 часа и изпревари с близо минута (59.9 секунди) Крейг Брийн от Ирландия с “Хюндай”. Рованпера подобрява с две години досегашното върхово постижение, което бе дело на Яри-Мати Латвала, подобрил рекорда за най-млад победител през 2008 година.

В момента легендарният Матвала е директор именно на “Тойота”, където кара Рованпера. Със своите 18 победи той е и най-успешният пилот, който не е успявал да спечели световна титла.

“Този сезон е много тежък и се радвам, че най-накрая дойде състезанието в Естония. За мен то е почти като домашно, защото ме подкрепят много фенове по трибуните. Резултатите ми до момента не бяха добри, но сега имаме скорост и можем да продължим да печелим”, каза победителят.

Той натрупа сериозната си преднина в съботните девет етапа, а днес я защитни. Трети остана Тиери Нювил от Белгия, който също като втория Брийн кара “Хюндай”, но бе с 1:12.4 минути по-бавен от Рованпера.