Американецът Джо Робъртс написа нова страница в американския мотоциклетен спорт, след като спечели Гран при на Португалия в Мото 2.

Заради падналия дъжд надпреварата се превърна в истинска касапница, като 15 от 30 стартирали състезатели отпаднаха. Повече от десет от тях приключиха със състезанието в деветата обиколка, когато мокър участък на пистата доведе до масово падане, а един от моторите дори се запали.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ МАСОВОТО ПАДАНЕ >>>

С победата на пистата в Портимао 24-годишният Робъртс стана първият американец, който печели състезание в Мото 2 и първият представител на САЩ, който печели надпревара в среден клас от Джон Кочински през 1990 година. Освен това Робъртс се качи на почетната стълбичка едва за втори път в кариерата си, като първият бе в Чехия през 2020 година.

Иначе в кралския клас Moto Gp победата отиде за Фабио Куартараро, който за първи път бе на върха на стълбичката през 2022 година.

ВИЖТЕ ВИДЕО И ОТ ЗРЕЛИЩНИТЕ КАТАСТРОФИ В МОТО GP >>>

Най-любопитният момент дойде седем обиколки преди края, когато Джак Милър падна и взе със себе си Жоан Мир, като така и двамата отпаднаха от битката за подиума.

Куартараро нямаше никакви затруднения с постигането на днешната победа. Той изпревари с цели 5.409 секунди сънародника си Йоан Зарко (Прамак Рейсинг), който завърши втори. Третата позиция бе за испанеца Алекс Еспаргаро (Априля Рейсинг), който се възползва от сблъсък между австралиеца Джак Милър и испанеца Жоан Мир, които отпаднаха седем обиколки преди края. Еспаргаро финишира на 6.068 секунди зад Кауртараро, но и на повече от три секунди пред Ринс (Сузуки Екстар).

В генералното класиране Куартараро и Ринс имат по 69 точки след първите пет кръга. Еспаргаро е трети с 66, а Бастианини е вече четвърти с 61 точки.

Следващият старт в MotoGP е след седмица в Херес за Голямата награда на Испания.