Майкъл Джордан стана собственик на отбор в НАСКАР сериите, след като обяви, че създава такъв в партньорство с Дени Хамлин. Той е трикратен победител на Дайтона 500, като ще отговаря пряко за спортната секция в отбора.

Тимът ще се състезава само с една кола, която ще бъде поверена на пилота Буба Уолъс, който влезе в новините през последните месеци със скандал за расизъм.

Тъмнокожият ас е един от най-яростните поддръжници на движението Black Lives Matter, като коленичи до колата си преди състезания през лятото. През юни Уолъс се оплака в полицията, че е намерил бесило в гаража си, като декларира, че това е очевиден расистки намек от привърженици на ку-клуксклан.

Но се оказа, че става дума за приспособление от държачите на вратата на гаража... Цялата история остава много мътна, но Уолъс обяви официално днес, че се присъединява към отбора на Джордан и Хамлин.

"Това е уникална възможност за мен", каза пилотът.

Най-великият в историята на баскетбола също коментира новината.

"Исторически, НАСКАР има проблем с даването на равни възможности - има много малко тъмнокожи пилоти и собственици в историята - каза Джордан. - Но и тази организация върви напред и се променя, което прави появята на нашия отбор изключително навременна. Той ще има за цел не само да печели, но и да образова."

Все още не са обявени името на отбора и производителя на колата, с който той ще работи. Първото му състезание се очаква да е в началото на сезон 2021.

Хамлин ще има миноритарен дял, а основният акционер и реален собственик е легендарният №23 от баскетболното игрище Джордан, днес 57-годишен успешен бизнесмен и милиардер.