Големият шампион и напълно луд Марк Маркес първи пристигна на пистата "Силвърстоун" в Англия вчера ден, преди останалите от кервана на Мото GP да са там.

Състезанието на Гран при на Великобритания е в неделя, от днес са медийните изяви, а утре стартират тренировките.

Но не - Марк няма да кара, както сигурно се сещате, защото хората, които имат ред фрактури и разместени стави и кости в ръката, и претърпяват две операции за 2 месеца, няма как да карат мотор. Не и състезателен, не и на писта.

Маркес обаче изяви желание да е в бокса и с отбора си "Repsol Honda", за да помага на екипа с каквото може. Най-вече с опит. Испанският шесткратен шампион в кралския мотоциклетен клас е печелил на "Силвърстоун" преди 8 години, а реално от тогава състезанието е орисано винаги да има различен победител спрямо предното издание.

ВИЖТЕ ВСИЧКО ПРЕДИ ГРАН ПРИ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, КАКТО И НАЙ-ЗРЕЛИЩНИТЕ КАТАСТРОФИ НА МАРКЕС В ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ>>>

След серия катастрофи в последната година, Маркес най-сетне реши да се оперира, но се оказа, че в средата на юни се е наложила втора интервенция.

И само 4-5 седмици след нея, испанският ас е на "Силвърстоун" - сърце юнашко не трае. Нищо, че не може да кара. Надеждите са, че Марк ще се завърне на 4 септември в Сан Марино, макар от отбора му да не са склонни да коментират. По-вероятно изглежда да го видим на 18 септември в Арагон, една от "неговите писти" в родната Испания.

"Тялото ми не издържа, твърде дълго съм подценявал травмите и сега се наложи операция", коментира преди да замине за Англия една от най-големите звезди в моторните спортове.

Със старта в Англия се подновява сезона след пауза, а в генералното класиране води шампионът от 2021 г. Фабио Куартараро ("Monster Energy Yamaha") със 172 точки, а вторият Алеиш Еспаргаро ("Aprilia Racing") има 151.