15-годишен шампион в картинга загуби договора в отбора си, а и ще бъде разследван за отправяне на нацистки поздрав от подиума след състезание в Португалия през уикенда.

Руснакът Артьом Северюхин спечели първия кръг на Европейския шампионат през уикенда, но FIA го обвини, че е вдигна ръка след победата, като с това е върнал лентата към наци поздравите от времената на Третия райх.

"Никога не съм подкрепял нацизма и считам, че това е едно от най-големите престъпления срещу човечеството", обяви в официално съобщение тийнейджърът, след като Международната федерация отвори разследване по случая.

Северюхин се състезаваше под италиански флаг в Португалия, след като санкциите срещу страната му забраняват да го прави под знамето на Русия. Именно по време на изпълнението на италианския химн, докато бе на подиума, състезателят е вдигнал ръката си напред, което предизвиква обвиненията за добре познатия в историята жест.

Отборът му - Ward Racing (шведски) веднага прекрати договора му.

"Не виждаме как можем да продължим сътрудничеството си с този състезател след случилото се", обяви тимът.

"Извинявам се и се чувствам като глупак - коментира още пилотът. - Но трябва да бъда разбран - никога не съм подкрепял нацизма и жестовете ми не са в такъв смисъл."