Майкъл МакДауъл с “Форд” спечели тазгодишното издание на легендарното автомобилно състезание “Дайтона 500”. Това е първи триумф за него на пистата във Флорида, макар преди това да не му липсва опит - той спечели дебютния си успех при четиринадесетото си участие в знаковата надпревара, която се състои от общо 500 мили (200 обиколки). Всъщност това е първа победа в НАСКАР въобще за Макдауъл, който дебютира в култовите американски автомобилни серии през далечната вече 2008 година.

Победителят се отърва невредим в катастрофа с множество коли в последната обиколка, а след това благодари на Бог за това, че най-сетне години труд са се отплатили, както сам каза. 36-годишният американец си тръгва от Дайтона със знаковия трофей, както и с $1.5 милиона повече в банковата си сметка.

Снимка: Getty Images

Състезанието се превърна в абсолютно меле, след като почти половината стартирали коли не завършиха. Финалната линия бе премината от 22 от общо 40 автомобили, наредили се на старта, а инциденти не липсваха. Най-голямата бе в четиринадесетата обиколка, когато общо 16 коли отпаданаха от състезанието, което на по-късен етап бе временно спряно заради буря и гръмотевица, ударила в близост до пистата.

Общо 13 различни пилоти застанаха начело на колоната, разменяйки си водачеството 22 пъти преди МакДауъл да триумфира. Средната скорост на участниците бе 232 километра в час. 

По трибуните имаше около 30 000 фенове, значително по-малко от традиционната посещаемост, която е 100 000 души.

Освен гръмотевиците и инцидентите, друго интересно събитие бе дебюта на Майкъл Джордан в автомобилни спорт. Разбира се, като собственик на отбор. Бъба Уолъс кара за “23 Рейсинг Тойота”, а ако се чудите - колата му бе с №23.