На 62 години почина един от най-колоритните типове в историята на Формула 1 и моторните спортове изобщо, наричан Маркиза.

И то - неслучайно. Джон Колъм Кричтън-Стюърт, както е рожденото му име, стана известен в света на моторните спортове като Джони Дъмфрис - псевдоним, който използваше. Идеята бе да се прикрие аристократичният му произход и въпросите, както и медийната истерия около него.

Роден в Аргайл и Бут, Шотландия, Джон е 7-ми маркиз на областта Бут, наследник на една от най-старите аристократични фамилии на Великобритания.

Но никога не го е блазнило да живее в замъка на семейството и да ходи по приеми. Той става състезател още като тийнейджър, въпреки че е наследник на състояние и имоти, оценявани на над 125 милиона лири.

През 80-те печели британската Формула 3, а в европейската версия на състезанието остава втори.

През 1986-а е пробивът му във Формула 1, където записва 15 старта в един сезон с тима на "John Player Special Team Lotus" като съотборник не на кого да е - Айртон Сена предпочита да кара с него, а не с промотирания от отбора Дерек Уоруик. Именно бразилецът е пример за Джони Дъмфрис, който печели първата си титла в британската Формула след години доминация там на Сена.

През 1988-ма печели 24-те часа на Льо Ман, което остава символната победа в кариерата му.

Три години по-късно се отказва от спорта и се концентрира върху бизнес, но отново не е далеч от пистите и на няколко пъти подпомага финансово отбори от Великобритания в картинг серии и Ф3.

Причините за смъртта на Джони Дъмфрис не се съобщават от семейството му, но не бе известно да е страдал от заболяване. Вероятно става дума за внезапен сърдечен проблем.

Снимка: Getty Images