На 81 години почина Макс Моузли, който дълги години бе лидер на автомобилния спорт като председател на световната централа FIA. Британецът е култова фигура, едновременно популярна, но и скандална, в историята на автомобилизма.

Някогашен пилот-аматьор в състезания на национално ниво в Англия, той достига и до Формула 2 през 60-те години.

Едновременно с това в страната е популярен заради фамилията му - баща му Освалд Моузли е лидер на сведвоенната британска фашистка партия. Самият той години по-късно е забъркан именно в скандал, свързан с идеологията на националсоциализма.

През 70-те години участва в Асоциацията на конструкторите към Формула 1, паралелно с бизнес заетостите си. През 1986-а се захваща трайно с автомобилния спорт, а от 1993-а до 2009-а е шеф на FIA - най-високата позиция в него.

През 2008 г. се забърка в грандиозен скандал, след като таблоидът "Нюз ъф дъ Уърлд" публикува снимки и материал как е организирал оргия с пет жени, една от които е била облечена в нацистка военна униформа.

Осъди изданието близо година по-късно за нарушаване на личното му пространство.

Но около това дело и някои други разкрития на медии за миналото му стана ясно, че е бил активист на партии с крайнодесни и радикални убеждения спрямо емигрантите във Великобритания.

Именно скандалът от 2008-ма го принуди да се оттегли година по-късно от президентския пост във FIA.