Най-тежкото състезание в моторните спортове - Рали "Дакар", и тази година взе жертва.

Пет дни след тежкото си падане, почина френският състезател в клас мотоциклети - Пиер Шерпен.

Това бе четвърто участие на Рали "Дакар" за 52-годишният французин, който се състезаваше като аматьор - на собствени разноски и за удоволствие, без да гони подиуми и класиране. 

Той бе открит в безсъзание на 178-ия километър от седмия етап в неделя. Шерпен претърпя тежка мозъчна операция, след която бе псотавен в изкуствена кома.

Шерпен е починал тази нощ в медицинския самолет, който е трябвало да го транспортира от Саудитска Арабия, където се провежда ралито, до родната му Франция.

Ето и официалното съобщение на организаторите:

"За съжаление Пиер Шерпен е починал тази нощ по време на специализирания полет между Джеда и Париж в следствие на травмите, които получи в седмия етап.

Той бе открит в безсъзнание около 13 часа на обяд на 178-ия километър от етапа. При пристигането на медицинския хеликоптер, състоянието му бе доста тежко, а лекарите установиха сериозна травма на главата.

След направената му операция той бе поставен в изкуствена кома, а състоянието му се оценяваше като стабилно. Лекарите също така прецениха, че той може да бъде транспортиран в Лил, където да продължи лечението му.

За съжаление, Рали Дакар загуби един истински ентусиаст и велик човек. Той не се тревожеше за подиуми и класиране, участваше като аматьор и любител. 

Думите му: "Аз съм аматьор, не искам да печеля, а да откривам света и неговите прекрасни гледки, това е страст", са пример за същността на нашия спорт. Всички замесени в Рали Дакар са в шок, изказваме съболезнования на близките му", се казва в официалното съобщение.