Френското антитерористично звено в прокуратурата започна разследване на експлозията, станала на 30 декември в Джеда.

Тя се случи точно преди старта на Рали "Дакар", което тази година се провежда в Саудитска Арабия. Разследва се опит за убийство на повече от един човек, свързан с тероризъм.

Взривът дойде в сервизен камион на отбора "Sodicars", като проби пода и рани всички шестима души, пътуващи в него. Сред тях бе френският рали състезател Филип Бутрон, който трябваше да участва в състезанието с автомобил клас #260 buggy на тима.

Той е шофирал колата, която се взриви. Останалите в нея са били Майол Барбе (неговият навигатор), Филип Рауд, Максим Рауд, Тиери Ришар и Жоел Паили. Нито един от петимата не е с тежки наранявания, те са били по-далеч от взрива в задната част на возилото.

Бутрон е с тежки наранявания, краката му бяха оперирани, а в момента е в изкуствена кома в болница край Париж. Вероятно някои от травмите по долната част на тялото му са необратими, предположиха френските лекуващи лекари.

Почти сигурно е, че няма да може да ходи отново без помощни средства.

Тази година ралито е изцяло в Саудитска Арабия, като започва от Хаалил в северната част на Саудитска Арабия, преминава на изток през столицата Рияд и после през южната пустиня до град Джеда.

В миналото то бе известно като "Париж-Дакар" и само "Дакар", провеждаше се в Европа, Северна Африка, Южна Америка...