Републиканският шампионат по мотоциклетизъм на писта за 2020-а ще стартира с българско домакинство в Долна Митрополия, Плевен на 19 юли. Една от най-големите изненади е шампионката в клас SP125 от близкото минало Геновева Кънева, която се завръща на пистата с отбора на BG Power. Това се случва най-вече благодарение на един друг голям български шампион Сергей Сергеев-Сижи.

Геновева е на 26 години, от Трявна. Тя започва да се състезава в Републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас "Скутери" през 2007 година за отбора на Реммото Рейсинг Тийм. Тогава завършва 7-ма в крайното класиране, а през следващия сезон вече е в топ 5 в овърола при "скутерите" и 4-та в клас SP125. Ето как коментира тя завръщането си за специализирания сайт moto-zone.bg.

Колко години пауза направи всъщност и какво е усещането да си пак "в играта"?

Минаха 6 години от последното ми състезание. Едни наистина много дълги 6 години. Иначе чувството отново да се завърна на трасетата, "в играта", е неописуемо. Тръпката е все едно за първи път ще видя червения светофар, отброяващ последните секунди до старта.

Какво си спомняш от последното състезание?

Никога няма да го забравя. За първи път се качих в клас 600 SSP, заедно с най- големите шампиони на този клас. Това бяха големи, здрави мъже с хиляди състезателни обиколки в този клас, а аз в петък на самото състезание за първи път се качих на машината с която трябваше да се състезавам на равно с тях. Бях ужасена но накрая финиширах на 4 позиция и вече паниката изчезна, станах по уверена.

Кое те накара да се откажеш от състезанията, трудно ли беше решението?

Решението дойде без право на размисъл. В края на 2014 разбрах че чакам дете, и нямаше как да продължа за момента със състезанията. Но държа да подчертая, че никога не съм се отказвала, просто си дадох малко по дълга почивка...

За тези, които не те познават... Кои са ти най-големите успехи през годините?

През 2010-а станах вицешампион на България в клас 125SSP и трета за шампионата на Сърбия. Следващата година 2011 имахме много големи цели и амбиции но за съжаление паднах много лошо на първия кръг на Европейския шампионат "АлпеАдрия" и целия сезон бях извън трасетата. Но през 2012 компенсирах и станах шампион в клас МОТО3 за България и вицешампион в Източноевропейския шампионат.

А имала ли си по-тежки падания и моменти, които са те карали да се откажеш от състезанията?

Падания имам много, но едно ме изкара извън строя за много време. През 2011 година на първия кръг на Европейския шампионат "Алпе Адрия" в Унгария, паднах в 9-та обиколка, като се движих на 4-та позиция и за съжаление си счупих двата глезена и освен това имах много тежка травма на главата. Възстановяването беше много тежко, но дори и за миг не съм помисляла за отказване.

Как се случиха нещата с BG Power и защо избра този отбор?

Всичко стана благодарение на Сижи. Стана така, че дойде време за лицензиране, а аз нямах отбор и тогава звъннах на Сижи. Питах го дали има вариант да сме в един отбор и той веднага откликна на молбата ми. BG POWER не са просто отбор, те са едно прекрасно семейство и аз съм благодарна че ме приеха точно в него.

Защо клас SSP300?

От доста време наблюдавах този клас и да си призная тайно завиждах на пилотите, които управляват тези машини. Мисля, че физиката ми и опита, който имам, ще пасне идеално на тази кубатура и клас.

С какъв мотор ще караш през 2020-а?

Yamaha R3 2018 година.

Как ти протича предсезонната подготовка?

Преди да обявят извънредното положение подготовката ми беше основно физическа, за да си върна издръжливостта . Искам да благодаря на моя треньор Велислав Велев и фитнес клуб Velev GYM - град Варна, за съвместните усилия които полагаме за да бъда във формата която трябва.

Сега обаче имахме възможност да направим три теста. След последния тест, се чувствам значително по-стабилна и сигурна в машината, с което започна и да се подобрява времето. Моторът е изключително спокоен и работим като екип. Новото е, че тепърва започваме да усъвършенстваме машината с цел повишаване на мощността.

Какви са амбициите за сезон 2020 и мислиш ли за състезания извън България?

Амбициите са много големи. Разбира се, желая отново да се видя на стълбичката сред шампионите. Ще карам както в Републиканския така и в Източноевропейския шампионат. Екипът, с който се подготвяме за завръщането ми сме готови на всичко за да развеем българския флаг на най-горното стъпало в моя клас, защото ще съм единствената българка в него.

Цялото интервю можете да прочетете на www.moto-zone.bg