Със заповед на министъра на спорта Радостин Василев от днес, Автомобилната федерация на България е с отнет спортен лиценз. Решението не идва като изненада след месеци на искри между двете институции.

Заповедта е аргументирана така от спортното министерство:

"Във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., с която ММС отнема безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност "Автомобилна федерация на България".

Заповедта на министър Василев е издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и въз основа на Протокол № 1 от 06.04.2022 г. и Протокол № 2 от 16.05.2022 г. от работата на Комисията по лицензиране и регистриране."

Още в края на 2021 г. АФБ загуби правото да организира състезания у нас, а на 8 март тази година президентът Камен Михайлов обяви, че подава оставка. Причината - "да не пречи на развитието на този спорт в България".

Лицензът на това сдружение в този му вид, което представлява федерацията, бе изданен от министър Красен Кралев преди 3 години.

А тогава имаше протести срещу решението от СБА, който обяви, че сваля доверието си от българското спортно министерство. Последва разрив в спорта, разнобой между пилоти, като мнозина отказваха участие в състезания, организирани от АФБ.

Преди няколко дни министър Радостин Василев каза на събитие пред медии, че лицензът на Автомобилната федерация е незаконосъобразно издаден, като чака резултати от две проверти по темата.