Испанският ветеран Карлос Сайнц, който е трикратен победител на рали "Дакар", напусна преждевременно тазгодишното издание на престижното състезание. Това се случи в деветия етап, по време на който претърпя инцидент с караното от него "Ауди", като за щастие се отърва невредим. Съотборникът му Лукас Крус също е здрав, но в крайна сметка участието им приключва.

60-годишният Сайнц се е оплакал от болки в дясната страна на гръдния кош, като двамата с Крус са били транспортирани до болница в Рияд за допълнителн иизследвания. Първоначално желанието му е било медицинският хеликоптер да го върне при автомобила му, за да продължи да се състезава.

Сайнц вече бе претърпял един инцидент в шестия етап, когато лявата гума се откъсна от бъгито. Сходна съдба имаше и друг култов пилот- Стефан Петерханзел.

Започвайки деветия етап, испанецът бе едва на 100-о място, изоставайки на повече от 29 часа от лидера Насер Ал-Атия (Катар).

При мотоциклетистите лидер е Скайлър Хоус от САЩ.

Рали Дакар се провежда в Саудитска Арабия за четвърти път в историята си. Състезанието започна на 31 декември миналата година и ще продължи до 15 януари.

След края на днешния девети етап, до финала ще остават още пет.