Осемкратният световен шампион в мотоциклетизма Марк Маркес загуби управлението над своята Хонда по време на загрявката преди Гран при на Индонезия. Той е шесткратен първенец в кралския клас - Moto GP, където остава и най-титулуваният ас след оттеглянето на Валентино Роси преди този сезон.

Испанецът претърпя ужасяващо падане на седми завой - такова, каквото светът на мотоциклетния спорт не бе виждал от дълго време.

Мотоциклетът му излетя от пистата при така наречения "хайсайд", а Маркес удари главата си и получи мозъчно сътресение, заради което не бе допуснат да се състезава в същинската надпревара.

Това решение най-вече бе взето заради новия медицински протокол на Moto GP.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ БРУТАЛНОТО ПАДАНЕ >>>

Проблемите му не бяха изненада, тъй като цял уикенд той се бореше със своя мотор RC213V и от началото на сезона дава индикации, че не се чувства добре на него. Конкретно преди Индонезия катастрофира два пъти и даде едва 15-о време в квалификацията.

От "Хонда" обвиниха доставчика на гуми "Мишлен", че използва по твърда конструкция на задната гума заради горещините в Индонезия и това е довело до проблемите със сцеплението.

"Марк имаше три тежки катастрофи в рамите на два дни. Трябва да се опитаме да разберем причините за тях и най-вече за тази по време на загрявката.

Честно казано, трябва да направим подробен анализ. Те [Мишлен] донесоха тук различни гуми, което се отрази негативно на нашия мотор. По време на загрявката Марк претърпя масивна катастрофа и получи сътресение. Решихме, че не е правилно да го пуснем на пистата при тези обстоятелства", каза шефът на японския тим Алберто Пуч.

Самият 29-годишен Маркес заяви, че това е една от най-тежките катастрофи, които е претърпявал в кариерата си. През юли миналата година той си счупи ръката при друго падане, дошло по време на Гран при на Испания. Сега проблемите изглеждат още по сериозни.

По време на пътуването си към Испания Маркес е имал проблеми със зрението. Спешно е отведен в болница в Барселона, където е установено, че има диплопия (двойно виждане), от каквато се е оплаквал и през ноември. Причината е повторна парализа на нерв.

Самият Маркес успокои феновете си, че проблема с двойното зрение сега е по-лек от този, който е имал миналата година, но и че трябва да си почива известно време.