Последният старт от сезона ще определи шампиона в Moto GP.

Това стана ясно след Гран При на Малайзия, в което лидерът в класирането Франческо Баная направи всичко, което се изискваше от него - спечели, но пък и преследвачът му Фабио Куартараро се качи на подиума.

Преди днешния старт Баная от тима на "Дукати" се надяваше, че ще спечели 11 точки повече от действащия шампион Фабио Куартараро, което щеше да се окаже достатъчно, за да го направи първия италианец с титлата в Moto GР от Валентино Роси насам.

И Баная тръгна перфектно, като още в първия завой от девето място той се озова на втората позииця.

ВИДЕО ОТ НАДПРЕВАРАТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Чудесното му каране продължи през всичките 20 обиколки в Малайзия, като в крайна сметка с борба в последните обиколки, Баная си осигури титлата и спечели максималния брой точки.

Все пак любителите на конспирациите биха се усъмнили, че неговият сънародник и съотборник - Енеа Бастианини, е дал всичко от себе си да застраши това първо място.

Но въпреки победата на Баная, шампанското няма да се отваря днес в Малайзия, защото шампионът Фажио Куартараро постигна първия си подиум от август насам и с третата си позиция остана поне на теория в битката за титлата.

Тя ще се решава на 6 ноември във Валенсия, като в нея Франческо Баная влиза с актив от 258 точки, а Фабио Куартараро с 235. Победата в Moto GP носи 25 пункта, второто място 20, а третото 16. И така до 14-ото място, което дава две точки.

Това на практика означава, че всички надежди на Куартараро за титлата минават през негова победа и падане на конкурента му Франческо Баная или завършване на една от последните позиции във Валенсия.