Президентът на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев излезе с пост в социалните мрежи, в който призова всички български пилоти да излязат на протест срещу връщането на лиценза на конкурентната Автомобилната федерация на България.

Вчера Министерството на младежта и спорта взе решение да отмени заповедта за издаване на лиценз на БФАС и вместо това предостави такъв на АФБ.

Според информацията от министерството са се обърнали към международната федерация (ФИА), а от там са дали отговор, че единствено (АФБ) е носител на правата за провеждане на автомобилни състезания. Припомняме, че през май бившият спортен министър Радостин Василев отне лиценза на АФБ.

В четвъртък (27 октомври) предстои среща между представители на БФАС и спортното министерство, на която Дунев и неговите приближени отново ще поискат възстановяване на лиценза на федерация, а ако техните искания не бъдат удовлетворени в петък, се очаква да бъде организиран протест.

Ето какво написа Дунев:

"ДО ЦЯЛАТА АВТОМОБИЛНА И СПОРТНА ОБЩНОСТ

До всички автомобилни състезатели, отбори, механици, маршали, организатори, деятели, фенове, експерти по пътна безопасност, приятели и съмишленици!

Обръщам се към вас в един от най-трудните моменти за българската автомобилна общност, защото правдата и справедливостта са ни отнети, с което мечтите и очакванията на мнозина от нас няма да се сбъднат.

Призовавам ви да се обединим в името на честността, искреността и правото ни да правим спорт на международно и европейски ниво. С всичките ни действия в последните месеци доказахме, че сме способни да организираме състезания, покриващи всички стандарти за безопасност, както и да работим в името на нашия любим спорт и тези, които милеят за него. Нещо, което нашата федерация е правила повече от 50 години, и което е мисията на нашата организация.

В този тежък час за българския автомобилен спорт, тогава когато държавата се намесва, за да бъдат потъпкани истината и обективността, се обръщам към вас, като ви моля да заявим ясно и категорично на протест на 28 октомври, че няма да се откажем да се борим за справедливост. Днес повече от всякога всеки един от нас е важен и само заедно можем да успеем. Ако утре четвъртък 27.10.2022 на среща в Министерството на младежта и спорта нашите искания за връщане на Лиценза на БФАС и правото ни да спортуваме свободно не бъдат удовлетворени , ще използваме всички законови мерки да изразим недоволството си!

Очаквайте допълнителна информация за сборните пунктове, "часовия график" и "пътната карта" на протеста".