Програмата около шоуто с Гран при на Аржентина в кралския мотоциклетен клас Moto GP се обърка, след като петъчните стартове в тренировките бяха отменени изцяло.

Причината е забавянето на самолети с товари, които са част от боксовете на отборите за състезанието. Засегнати са три или четири състава, като най-сериозно това се отнася за един от основните фаворити в надпреварата през сезона - Ducati Lenovo Team.

Оказва се, че няколко самолета изобщо не са излетяли към Аржентина от аеропортите в Индонезия и Кения, а причината е пряко свързана със случващото се в Украйна. Това разкри на специална пресконференция Кармело Еспелета, който е изпълнителен директор на Dorna Sports - компанията, която движи организацията на състезанията в Moto GP.

ВСИЧКО ЗА ДРАМАТА В АРЖЕНТИНА, ВИДЕО ПРЕВЮ И ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА УИКЕНДА>>>

"Ситуацията е много сложна и такава, каквато не сме виждали за 30 години в този спорт - каза Еспелета. - Проблемът е заради войната в Украйна. Много от полетите с товарите на отборите и състезанието са на руски компании, а в момента, заради санкциите в последните седмици, те са блокарани. Тези компании оперират извън Русия, но наложените санкции засягат и тях. А те, оказва се, движат близо 20 процента от товарния бизнес във въздуха изобщо по света.

Така ние имаме проблем - не можем да докараме необходимото до Аржентина, препращат се самолети към Кения и Индонезия, един бе върнат обратно... Изобщо - неподозирани доскоро логистични затруднения.

Имахме време да реагираме и това е единственото, което вероятно ще спаси състезанието, макар и в сгъстен, променен цикъл на провеждане. Но този проблем остава и отсега работим за това как ще организираме старта в САЩ (на 10 април - б.р.). Когато сезонът се върне в Европа в края на месеца, нещата ще се нормализират."

Така всички тренировки и квалификации ще са в един ден - събота, вместо днес и утре. В неделя състезанието за Гран при на Аржентина остава по програма от 21 часа, поне към момента.