24-годишният Брад Биндър от Южна Африка спечели Гран При на Чехия в клас Мото GP от световния шампионат по мотоциклетизъм. Това е първа победа за Биндър изобщо и тя идва в третия кръг на тазгодишния съкратен сезон.

Южноафриканецът напълно заслужи победата си, тъй като изненада всички с безгрешно каране, преминавайки първи линията на финала с време 41.38.764 минути. Втори остана Франко Морбидели (с Ямаха) на +5.266, а трети се нареди Йоан Зарко. Времето на Зарко е с 6.470 по-слабо от това на победителя, а топ 6 допълниха Алекс Ринс (Испания) със Сузуки, Валентино Роси с Ямаха и Мигел Оливейра с КТМ.

Тези трима пилоти се наредиха веднага след подиума, но в зоната на точките, най-вече заради силната си финална атака и грешките на фаворитите от началото.

Местният сайт в Южна Африка www.wheels24.co.za предаваше пряко състезанието и след края му коментаторът възкликна: "Роди се нова звезда!", радвайки се на победата.

Победителят от първите две състезания за годината Фабио Куартараро трябваше да се задоволи чак със 7-ото място. Французинът Куартараро стартира от 2-а позиция след вчерашната квалификация, но по-важното за него е, че увеличава преднината си на върха в генералното класиране.

Начело в генералното класиране остава Куартараро с 59 точки вече, следван от Маверик Винялес (Испания) с Енерджи Ямаха, който има 42. Франко Морбидели е трети с 31, а днешният победител е 5-и с 28.

Вторият пилот на KTM Брад Биндър, който имаше едва трето състезание в кралския клас, показа зъби още в началото и след края на втората обиколка се приближи и изпревари Алейш Еспрагаро, към момента беше 2-и.

Към този момент Франко Морбидели водеше, а зад него се беше настанила сериозна група от преследвачи. Макар и стартирал зле, лидерът Куартараро се движеше на 1.5 секунди, което го устройваше перфектно.

Но Биндър знаеше, че днес е неговият ден и най-напред изпревари лидера в шампионата в началото на деветата обиколка при третия завой, а малко по-късно се справи и Еспараго. Еспараго продължи с грешките, като загуби и третото си място, откраднато му от Зарко на десетата обиколка и отпадна.

Промяната на върха дойде 8 кръга преди края на състезанието, когато агресивното каране на Биндър му помогна да изпревари Морбидели. Постепенно южноафриканецът увеличаваше преднината си, а третият Зарко беше наказан заради нерегламентирана битка на пистата с противник и изостана още дори от Морбидели. Почти по същото време Куартараро загуби цели три места само за една обиколка и се смъкна до седмото място, след като бе задминат от трима души, в това число и Валентино Роси.

В последните обиколки Биндър продължи да доминира и не позволи на преследвачите с късните си атаки да нарушат комфорта му.