Футболът има доста дълга дълга история в Обединеното кралство и съвременната игра е претърпяла много промени през годините. С развитието на футбола се променят и футболните екипи. В миналото футболистите са носели дебели памучни ризи, панталони и тежки кожени обувки. Играчите са били отговорни за закупуването на своя футболен екип, така че често футболистите в даден отбор са носели различни футболни тениски.

Съвременните футболни комплекти са много различни, в сравнение с тези в началото на създаването на играта, но винаги е забавно да видим откъде са започнали, за това ви представяме следните факти за историята на дизайна на футболните комплекти:

  1. Най-ранното историческо сведение за специално облекло, предназначено за футбол, е от 1526 г. и то идва от големия гардероб на крал Хенри VIII, което представлява чифт футболни обувки. Изработката им е струвала 4 шилинга (около £100). Футболните обувки са били високи до глезените и изработени от дебела кожа.
  1. Първият човек, който използва предпазни протектори за пищяла, е бил Сам Уелър Уидоусън, който е играел за Нотингам Форест. През 1875 г. Сам поставя началото на историята за протекторите, като отрязва чифт подложки за крикет и ги носи върху чорапите си. Той е понесъл доста коментари и подигравки от колегите си, но скоро след това протекторите за пищяла се се налагат, като част от екипировката.
  1. Първото регистрирано използване на фланелки на футболни отбори е през 1928 г. в мач между Арсенал и Челси. Официалните фланелки са били използвани и от двата отбора. През 1939 г. футболната асоциация въвежда номерирането на играчите, както го познаваме и днес; въпреки, че номерацията се променя през годините, поради промяната във формацията и в игровите системи, "Номер 1" винаги е бил номерът на вратаря. Обикновено е трудно да се съпоставят числата с позициите, въпреки че числото десет обикновено се отнася до плеймейкъра и играчите от средното поле.
  1. Първият спонсор на футболни тениски се регистрира едва през 70-те години на миналия век. На 24 януари 1976 г. Kettering Town носи ризи с "Kettering Tyres" отпред. Футболната Асоциация (FA) нарежда на отбора да премахне логото, но главният изпълнителен директор на отбора Дерек Дъгън премахва само последните 4 букви. Той твърди, че "Kettering T" означава Kettering Town, но FA ги заплаши с глоба от £1000. Много скоро след това през 1977 г. FA официално разрешава спонсорство на футболни фланелки и останалото е история.
  1. През 70-те години на миналия век Лийдс Юнайтед става първият клуб, който произвежда копия на тениски за своите фенове. Клубът влиза в историческо партньорство с фирмата Admiral, която ги шие, така че клубът получава авторско възнаграждение за всяка продадена тениска. След това други клубове започват да следват примера и това бързо се превръща в значителен приток на приходи за съответния футболен отбор.
  1. Репликите на футболни тениски се налагат като тенденция да се носят като облекло за свободното време. И началото на това дава скандалния сив комплект на Манчестър Юнайтед през 1996 г. Той е проектиран специално, за да изглежда добре с дънки, но Алекс Фъргюсън не е бил фен на тази модна идея. Определено можете да видите това по време на мача на отбора през април 1996 г. срещу Саутхемптън. В полувремето Фъргюсън нахлува в съблекалнята и изисква от отбора да смени екипа си.

В материала има продуктово позициониране