Изпълнителният директор на Спортния тотализатор Любомир Петров направи обобщение на годината и говори за амбициите на институцията за 2022-ра. Той даде интервю пред БНТ, в което обяви и увеличението в печалбата на Тотото за годината. Предлагаме ви най-интересното от думите на Петров:

"Спорт тото ще изпрати една много добра година. Тя бе много интересна от гледна точка на различни спортни събития, такива каквито тотализаторът организира, както и такива, в които участваше с други организации, като например Summerfest.

На Олимпиадата спечелихме уникални златни медали - Стойка Кръстева в бокса, Ивет Горанова в каратето. Защо уникални? Защото зад финансирането на федерациите в голяма степен стои Българският спортен тотализатор.

Годината предложи доста предизвикателства, има и още няколко събития да организираме до нейния край.

Финансовите резултати са доста интересни. Очакваме печалбата да нарасне спрямо миналата година. Обърнахме тренда от предходните години. За 2021-ва тя ще е около 11 милиона лева, а за 2020-а бе 8 милиона.

Това е резултат на много добро управление на финансовите постъпления в тотализатора. Собственият капитал на дружеството доста го увеличихме, за да е финансово стабилно - към момента е към 60 милиона лева. Това е важно за всяка една институция, да има солиден капитал.

Тотализаторът подпомага не само спорта, но и културата. Според последните промени в закона 10 процента от постъпленията, които даваме на Министерството на спорта, отиват за култура. Още 10 процента отиват за образование. Средствата, които осигуряваме, са около 2/3 от бюджета на Министерството и 2/3 от бюджетите на федерациите.

Можем да се справим и още по-добре, но проблемът е в Закона на хазарта. Тотализаторът стана монополист на числовите лотарийни игри, но законът ни ограничи и можем да продаваме само в нашите пунктове. Можем да постигнем много повече приходи, ако ни позволят с евентуална промяна в законодателството, да продаваме "на каса" в много повече локации. Имаме към 1500 такива в страната, като тази година ще регистрираме към 300 милиона оборот. Ако сравним с Национална лотария - те са имали около 15-20 хиляди точки за продаване, като са правили около 1.5 милиарда лева оборот.

Искрено се надяваме да се съобразят с това законодателните органи. Имаме подготвени кадри, имаме маркетинг много добър, искаме и можем да го направим.

За тази година има 11 шестици в Тото 2, като печалбите са на обща стойност 30 милиона лева. Шест са от "6 от 49", а пет са от "6 от 42".

През декември имаме много интересни специални награди. Преди дни стартирахме нов талон, като сумите, които могат да се спечелят са впечатляващи.

По Коледа и Нова година ще има и автомобили като печалби в различните тегления, както и подаръчни пакети с талони. Декември обикновено е най-силният месец в годината, по празниците хората си подаряват талони, фишове... Оборотът е средно около 2 пъти колкото на останалите месеци.

Амбициите за догодина са доста сериозни. Водим преговори с играта "Евроджакпот" и се надяваме в началото на 2022-ра да стартираме. Ние технически и организационно сме готови, но т.нар. шеста вълна на разширение включва Румъния, България и Гърция, а гърците имат някакви регулаторни проблеми все още.

Това е много интересна игра, като в нея със залог от 2 евро или 4 лева, джакпотът стига до 99 милиона евро. С нея ще се вдигнат още постъпленията, а с това и средствата, които отиват в подкрепа на спорта, културата и образованието."