12 нации в здрава борба за последните 3 места за Евро 2024.

Така накратко изглежда картинката в плейофите, които стартират днес (пряко в ефира на Нова Броудкастинг Груп) и трябва да определят кои отбори ще хванат последния влак за надпреварата в Германия това лято.

12-те национални отбора бяха разделени в три потока - А, В и С. Победителят във всеки от трите квалификационни турнира ще заслужи място на Евро 2024, което стартира на 14 юни.

Уелс ще бъде домакин на Финландия в полуфинален двубой в Поток А тази вечер (вижте по-надолу пълната програма), а при победа ще се противопостави на Полша или Естония на 26 март в сблъсък за класиране на шампионата.

В Поток В Босна и Херцеговина ще приеме Украйна, а при успех ще излезе срещу победителя от двубоя между Израел и Исландия.

Грузия ще посрещне Люксембург в полуфинален мач от Поток С, а победителят ще се изправи срещу спечелилия другия полуфинал, в който Гърция приема Казахстан.

Победителите ще бъдат излъчен след само по един двубой. Важат стандартните правила - при равенство следват две продължения по 15 минути, а след това и дузпи.

Освен че отборите, които са домакини, ще имат предимство, много интересен е и казусът къде ще се играят финалните двубои във всяка от трите групи.

Getty Images

В Поток А директният мач за място на Евро 2024 със сигурност ще се играе в Кардиф или Хелзинки, в зависимост кой ще е победителят в полуфиналите.

Ситуацията в Поток В е заплетена, като ключовият двубой ще е Босна и Херцеговина или Полша, която е домакин на мачовете на Украйна поради нахлуването на Русия в страната.

В Поток С пък финалът ще бъде в Грузия или Люксембург.

Всички полуфинали са тази вечер, а трите финала - във вторник, 26 март, когато ще знаем всички 24 участници на Евро 2024, както и програмата за мачовете в групите.

Общо 20 отбора вече се класираха за финалите на Европейското първенство по футбол заедно с домакина Германия. Това са Албания, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Англия, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Португалия, Румъния, Шотландия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария и Турция.

ПРОГРАМА ЗА ПЛЕЙОФИТЕ

Поток А, днес

21.45 ч Полша - Естония (по Диема Спорт 3)

21.45 ч Уелс - Финландия (по Диема Спорт 2)

Финал, 26 март

21.45 ч Уелс/Финландия - Полша/Естония

Поток В, днес

21.45 ч Израел - Исландия

21.45 ч Босна и Херцеговина - Украйна (по Диема Спорт)

Финал, 26 март

Босна и Херцеговина/Украйна - Израел/Исландия

Поток С, днес

19 ч Грузия - Люксембург (по Диема Спорт 3)

21.45 ч Гърция - Казахстан (по Нова Спорт)

Финал, 26 март

Грузия/Люксембург - Гърция/Казахстан.